Från A till Ö: Bokstaven O

Väldigt blandad kompott denna vecka, måste jag säg. Vi börjar med en amerikansk favorit bland ungdomsböcker, går vidare till behavioristisk ekonomi, snuddar vid Arkiv X, pratar japansk deckare som kan vara det konstigaste jag någonsin läst (min väns reaktion efter att ha läst den på min rekommendation: ”The fuck? THE. FUCK?”) och vidare till någon som hyllats som skräckens mästare, men som jag ännu inte läst.

Outsiders av S.E. Hinton
Jag fick en annan bok av författaren som jag tyckte väldigt mycket om och blev därför nyfiken på den här när jag precis hade börjat gymnasiet. Hinton fick den här boken utgiven när hon var sjutton år och det märks inte alls att hon skulle vara så ung. Det handlar om Greasers, fattigare ungdomar, och Socs, medelklass och rika ungdomar, och konflikten dem emellan. Ponyboy är den drömmande huvudpersonen som råkar i konflikt med ett gäng Socs med dödlig utgång och tvingas tillsammans med sin vän Johnny fly. Spännande och sorgligt. Det finns en åttiotalsfilmatisering med Tom Cruise, Emilio Estevez och Patrick Swayze för att nämna ett par kända namn, som är riktigt sevärd.

(O)logiskt av Dan Ariely
Ett av årets bokreaköp. Den tillhör kategorin behavioristisk ekonomi, som till skillnad från den traditionella synen på ekonomi inte tror att människor handlar rationellt i sitt köpande. Fylld av intressanta experiment och tankeväckande slutsatser. Ibland retade ett par antaganden gallfeber på mig, men annars är den synnerligen läsvärd.

The Official Guide to The X-files av Brian Lowry
Jag är ett stort fan av Arkiv X, måste jag erkänna. Jag har ännu inte sett hela serien, men det är målet (jag har sett fram till säsong 5, så inga spoilers, tack). När jag gillar tv-serier brukar jag tycka om att köpa böcker om den där man kan läsa lite bakgrundsinformation om produktionen av den och därför har jag ett par sådana här böcker som är riktigt kul att läsa.

Out av Natsuo Kirino
När jag läste Hello Kitty måste dö kom jag att tänka på den här och skulle vilja saga att de två är de böcker som är närmast besläktade. Men medan Hello Kitty måste dö innehåller humor som tar udden av det hela blir Out gravallvarlig och oroande. Out handlar om grupp nattarbetande kvinnor som inte hålls samman av mycket annat än sitt jobb. När en av dem mördar sin värdelösa man går de alla samman för att göra sig av med liket. Jag minns att mina ögon bara blev allt större och större medan jag läste och kom på mig själv med att tänka: ”vad i helvete är det egentligen jag läser?”. Jag tyckte den var bra, men har inte bråttom med att läsa om den. Om du känner dig lockad att läsa den måste du utvärdera just hur känslig du är då styckningen av liken (och ja, det blir mer än ett) är ganska grafisk.

Omnibus 1: At the Mountain of Madness av H.P. Lovecraft
Jag läste en riktigt bra anatologi av berättelser där de lät Sherlock Holmes utspela sig i Lovecrafts skräckvärld. Det gjorde mig lite nyfiken på Lovecraft som författare, så jag köpte den här för 5 kronor på Myrorna. Den är ännu oläst i hyllan, då jag är lite osäker på om jag faktiskt kommer våga.

 

Har du läst någon av dessa? Känner du ett sug efter att göra det?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Från A till Ö: Bokstaven O

  1. Martin A skriver:

    Beklagar att du fick tag på just den Lovecraftutgåvan. Textuellt opålitlig — två kapitel i ”The Case of Charles Dexter Ward” börjar t. ex. helt felaktigt med samma rad.

  2. Café ABC skriver:

    Haha, Outsiders… Jag minns när jag gick första ring. Allt handlade om Outsiders på engelskalektionerna. Vi gick igenom den sida för sida. Sedan såg vi filmen. Sedan spydde alla Sodapop och Ponyboy och grätskrek om Johnny.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.