Freedom Writers

Omslagsbild Freedom Writers

Regissör: Richard LaGravenese
Manus: Richard LaGravense
Skådespelare: Hilary Swank, Scott Glenn, Imelda Staunton, Patrick Dempsey, Mario
Produktionsår: 2007
Längd: 122 minuter

Som nybakad lärare är Erin Gruwell fylld av entusiasm inför sitt yrke. Inspirerad av sin fars berättelser om medborgarmarscher, har hon valt att arbeta på Wilson High – en skola som tidigare har varit en av de bästa i staden, men som numera är fylld av konflikter mellan olika gäng. Erins klass består av en brokig blandning av ungdomar med olika etnisk bakgrund. En dag, när en elev i klassen blir vittne till en våldsam gänguppgörelse, gör ungdomarnas brutala verklighet sig påmind i skolan. Händelsen får Erin att inse att hon aldrig kommer att nå fram till sina elever om hon inte anstränger sig för att förstå något av den verklighet de faktiskt lever i. Inspirerad av Anne Franks dagbok ber hon ungdomarna skriva ner händelserna ur sina liv.

Freedom Writers är baserad på den sanna historien om Erin Gruwell och ungdomarna som hon undervisade. På många sätt är det en ganska typisk film där en vit kvinna kommer in i en grupp rasifierade ungdomars liv och lyckas vända deras liv till det bättre. På ytan är det återigen en berättelse om den vita räddaren, men samtidigt är det en film med så mycket hjärta, charm och respekt att jag inte kan annat än förtrollas av den.

Trots det mörker som finns i Freedom Writers (dessa ungdomar lever i en värld av våld och brutalitet), så är det en varm film. Hilary Swank lyckas riktigt förmedla den entusiasm och lite blåögda naivitet som först präglar lärarens vardag, men sedan insikten om vad de här ungdomarna behöver för att blomma upp. Hon är den enda som räknar med dem och ger dem en chans. Skolan vill inte satsa några som helst resurser på dem, utan hon blir tvungen att köpa böcker ur egen ficka till sin undervisning.

Jag tycker mycket om kopplingen till förintelsen som finns i Freedom Writers och hur Swanks karaktär använder den för att nå fram till ungdomarna. Vändpunkten för deras relation kommer när hon snappar upp en rasistisk karikatyr som en av eleverna har gjort av en afroamerikansk klasskamrat. Detta får henne att dra paralleller till de nidbilder som nazisterna gjorde av judarna, vilket gör att hon upptäcker att få av eleverna känner till förintelsen. Genom att läsa Anne Franks dagbok och besöka museer kring förintelsen, samt bjuda in överlevare, börjar eleverna även överbygga sina egna motsättningar på grund av rastillhörighet. De lär sig tolerans av historien.

Freedom Writers är ingen perfekt film. Den är definitivt gjord lite efter en mall, men det är ändå en varm och charmig film som man mår bra efter att ha sett.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.