Glass Onion

Glass Onion

Regissör: Rian Johnson
Manusförfattare: Rian Johnson
Skådespelare: Daniel Craig, Edward Norton, Janelle Monáe
Produktionsår: 2022
Längd: 139 minuter

Miljardären Miles Bron bjuder in ett antal gäster till sin privata grekiska ö. Där ska de leva livets glada dagar, men också lösa en mordgåta. Vem är offret? Miles själv. Men snart står det klart att det kanske är allt annat än lek. Alla hans vänner har till synes motiv för att vilja se honom död: den avdankade popstjärnan och nuvarande modeikonen Birdie Jay, influencern Duke Cody, forskaren Lionel Toussaint, guvenörskandidaten Claire Debella och Miles före detta affärspartner Cassandra ”Andi” Brand. När mer än en gäst dör under mystiska omständigheter, är det tur att även detektiven Benoit Blanc står med på gästlistan.

Glass Onion är en fristående uppföljare till filmen Knives Out, som jag såg 2021. Liksom sin föregångare är detta en modern pusseldeckare, som står i tydlig skuld till Agatha Christie, men som har en större portion humor och samhällskritisk satir.

I Glass Onion riktas den kritiska blicken mot vår samtids dyrkan av miljardärer och kändisar. De karaktärsporträtt som målas upp är föga smickrande. Ta Birdie Jay, som anser sig var en frispråkig själ för att hon säger allt hon tänker på. Eller fitnessinfluencern och manrättsaktivisten. Pengar och inflytande korrumperar. Alla står i tacksamhetsskuld till Miles, vilket tvingar dem att dansa efter hans pipa.

Och Edward Norton gör ett fantastiskt jobb som Miles i Glass Onion. Han kliver in i rollen som en miljardär full av floskler redo att förändra världen… på sina villkor och mot en summa pengar, givetvis. Daniel Craig har märkbart roligt i rollen som Benoit Blanc. Janelle Monáe imponerar allt mer för varje roll jag ser henne i och här gör hon verkligen en fin insats. Kate Hudson, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr. och Dave Bautista fulländar ensemblen.

Glass Onion lever upp till sin föregångare genom att bjuda på ett underhållande och elegant uppbyggt mysterium som håller tittaren i sitt grepp från början till slut.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.