Häxyngel av Margaret Atwood

Omslagsbild Häxyngel av Margaret Atwood

Författare: Margaret Atwood
Originaltitel: Hagseed
Översättare: Manne Svensson
Förlag: Wahlström & Widstrand (2018)
Antal sidor: 332 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Felix är en hyllad konstnärlig ledare för en av Kanadas mest framgångsrika teatrar. Nu ska han sätta upp sitt mästerverk, en unik tolkning av Shakespeares Stormen, när han blir förrådd av sin rival och tvingas bort från teatern. I tolv år lever han isolerad och hämndlysten medan han sörjer sin bortgångna dotter Miranda, som han hade skrivit in i pjäsen. Men en dag tar han sig i kragen och tar ett jobb som teaterlärare på ett närbeläget fängelse. Chansen till upprättelse hamnar i hans knä när representanter från regeringen, däribland hans gamla rival, bestämmer sig för att besöka programmet. Felix övertalar de intagna att väcka liv i Stormen och han kan iscensätta sin egen mullrande och högst personliga storm.

I Häxyngel sätter Margaret Atwood sin prägel på Shakespeares Stormen. I sin omtolkning skriver hon som när hon är allra bäst: bitande rolig, briljant allvarlig och med ett persongalleri som förtrollar läsaren.

Var ska jag börja med min beundran av Häxyngel? Kanske i de många lager som berättelsen innehåller. Samtidigt som detta är en berättelse rotad i realismen – det finns ingen Ariel i Felix verklighet som kan åkalla stormar och hjälpa honom få hämnd – så följer Felix berättelse i mångt och mycket själva storyn för Stormen: förräderiet, exilen, hämnden. Karaktärerna i Atwoods berättelse har sina paralleller till Shakespeares karaktärer. Felix både är och spelar Prospero i pjäsen.

Så på ett plan utspelar sig Shakespeares pjäs i de av Atwood skapade karaktärerna för Häxyngel. På ett annat plan existerar pjäsen inuti i pjäsen, eller hur jag nu ska förklara det. För samtidigt som Felix liv följer handlingen i Stormen i mångt och mycket så sätter han själv upp pjäsen. Han får en annan förståelse för pjäsen och hur den relaterar till hans liv ju längre berättelsen fortlöper. Atwood lyfter många intressanta diskussioner kring Shakespeares karaktärer som gör att man kan få en annan ingång till pjäserna.

Häxyngel är Margaret Atwood när hon är som bäst: en lysande metaberättelse vars lager kommer förtjusa läsaren.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Häxyngel av Margaret Atwood

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.