Hjärtlös av Marissa Meyer

Omslagsbild Hjärtlös

Författare: Marissa Meyer
Originaltitel: Heartless
Översättare: Torun Lidfeldt Bager
Förlag: Modernista (2017)
Antal sidor: 444 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Catherine är en talangfull bagare, men också en av de mest eftertraktade flickorna i hela Underlandet. Hennes bakverk har stulit den fortfarande ogifte Hjärter kungs hjärta. Catherine är dock inte intresserad. Hon drömmer om att öppna ett bageri som ska förse hela riket med ljuvliga bakverk. Catherines mamma har dock högtflygande planer för henne: hon ska bli landets nästa drottning. Kungen planerar att fria till Catherine under en av sina baler, men där lär Catherine känna Jest, en stilig och mystisk hovnarr. Trots risker inleder de ett intensivt, hemligt förhållande. Men i ett rike som bubblar av magi, dårskap och monster har ödet gjort upp helt andra planer för henne…

Hjärtlös var mitt val i bokcirkeln på temat en återberättelse av ett tidigare verk och det lottades fram. Marissa Meyer har en sällsam förmåga att ta ett välkänt verk, i det här fallet Alice i Underlandet, och vrida det ett snäpp så att det fortfarande är igenkännligt från källmaterialet, men något omistligt Meyers eget.

Med säkerhet och fantasi målar Meyer upp ett porträtt i Hjärtlös av den unga Catherine, som en gång ska bli Hjärter Dam. Överlag en sympatisk bild, men jag tycker om hur Meyer planterar de drag vi känner igen hos den blivande drottningen. Det heta temperamentet. Den labila mamman. Överlag är jag mycket förtjust i Meyers tolkningar av karaktärerna, kanske särskilt Hattmakaren, men tycker att porträttet av Jest bli lite platt. Han blir typ standardkärleksintresse nummer 135 och deras relation är inte speciellt intressant.

Det som gör Hjärtlös underhållande att läsa är den kvicka vändningen i humorn och mysteriet bakom jabberwocken, som plötsligt dykt upp i Underlandet igen. Hela samhället har en viss inspiration av det viktorianska Englands societet, vilket också får tankarna att fara till Gail Carrigers böcker som, ni som bekant vet, jag är mycket förtjust. Humor och spänning gifter sig alldeles utsökt för verkligt underhållande läsning.

Hjärtlös är ett fartfyllt, fantasieggande äventyr som jag slukade med hull och hår.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Hjärtlös av Marissa Meyer

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.