Inside Man

Inside Man

Skapare: Steven Moffat
Skådespelare: Stanley Tucci, David Tennant, Dolly Wells
Produktionsår: 2022
Antal avsnitt: 4
Längd: 241 minuter

I ett amerikanskt fängelse sitter den tidigare kriminologiprofessorn Jefferson Grieff och väntar på att avrättas för mordet på sin fru. Under tiden använder han sin kunskaper i kriminologi för att lösa de fall han finner värdiga. I Storbritannien blir journalisten Beth Davenport vän med den enstöriga Janice. När Janice plötsligt försvinner, blir Beth genast misstänksam. Eftersom hon ska intervjua Jefferson Grieff lägger hon fram fallet inför honom. Något som kommer leda dem till en källare i en prästgård.

Inside Man är en brittisk miniserie som är skapad av Steven Moffat, en av hjärnorna bakom storsuccén Sherlock. I huvudrollerna ser vi Stanley Tucci, som den amerikanska dödsdömde fången Jefferson Grieff, och David Tennant, som prästen Harry Watling. Det finns mycket som gör att den här serien vid första ögonkastet verkar lovande.

Skådespelarmässigt finns det inget att klaga på. Inside Man tar tillvara på den rena bredden som både Stanley Tucci och David Tennant är förmögna till i sitt skådespeleri, vilket gör deras insatser lysande. Även Dolly Wells är mycket bra som Janice, kvinnan som hålls fången i källaren på prästgården. Frågan är dock om regin verkligen har avsett att hon ska framstå som så osympatisk och psykopatisk, vilket får tittaren att snabbt tappa sympati för henne som offer. Hon ska nog framstå som smart, men intrycket blir snarare obehagligt och prästparet som håller henne fången framstår som mer sympatiska.

Även fotot är snyggt och musiken sätter skickligt stämningen. Men inte ens en i övrigt helgjuten produktion och snygga skådespelarinsatser kan väga upp för den stora svagheten i Inside Man: nämligen manuset. Intrigen håller bara om du kan köpa att människor hela tiden fattar de mest korkade valen någonsin. Grundtanken i sig är egentligen rätt fascinerande: att alla människor är kapabla till mord under de ”rätta” omständigheterna. Men eftersom de flesta av karaktärernas val framstår som mer än lovligt irrationella känns det inte som om de lyckas förmedla budskapet. Allt går snett i sista avsnittet.

Jefferson Grieff ska dessutom vara en Sherlock Holmes-typ, vilket verkligen kräver skicklighet vid pennan för att författa en övertygande intrig. Detta för att inte få det att framstå som bara rena gissningar. Intrigen här har så stora hål i sig att det inte går att bortse från.

Om Inside Man förnyas för en andra säsong, när First Kill inte fick det, så kommer jag hävda att Netflix inte förmår att välja vad man ska satsa på.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.