Loki, säsong 1

Kan innehålla spoilers för andra delar i Marvels filmuniversum.

Loki, säsong 1

Skapare: Michael Waldron
Skådespelare: Tom Hiddleston, Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw
Produktionsår: 2021
Säsong: 1
Antal avsnitt: 6
Längd: 287 minuter

En enda liten ändring av händelseförloppet och tidslinjen kan förändras på obegripligt vis. Detta är vad som sker när Loki lyckas få tag på Tesseracten. Plötsligt förs han till den mystiska organisationen Time Variane Authority, som står utanför tid och rum. Deras uppdrag är att förhindra avvikelser och återställa tidslinjen. Alla som avviker från den utstakade vägen, så kallade varianter, ska utplånas. Men Loki skonas från det ödet. Istället försöka organisationen använda honom för att spåra en annan version av Loki, en version som leker en märklig katt och råtta-lek med dem alla. Men det är något som är skumt med hela TVA.

Loki är den tredje tv-serien i Marvels filmuniversum. Tom Hiddleston axlar med lätthet rollen som den okynniga guden Loki. Karaktären är den typ av skurk som egentligen aldrig riktigt får någon redemption arc. Istället förvandlas han till en antihjälte genom att de antagonister som hjältarna senare möter är betydligt värre än Loki själv. Loki behåller således många av sina hänsynslösa drag, samtidigt som han bjuder på humor och charm för att få det som han vill.

I denna första säsong får Tom Hiddleston chansen att spela mot andra än Chris Hemsworth och etablera sin karaktär som något annat än Thors bror. Han har fin kemi med Owen Wilson, som porträtterar TVA-agenten Mobius, i hur de retas med varandra och låter rappa repliker flyga. Likaså är kemin mellan honom och Sophia di Martino, som porträtterar en annan variant av Loki, riktigt fin.

Skådespelarmässigt håller serien hög kvalitet. Men det är en kort serie, som består av endast sex avsnitt. Den lyckas på en gång vara oförutsägbar och märkligt rättfram, djärv på vissa sätt men också oerhört inkonsekvent i sitt narrativ på andra vis. Tidslinjer, särskilt alternativa, tidslinjer är alltid knepigt att få till och Loki lyckas inte övertyga hela vägen.

Men Loki är ändå en charmig, fartfylld upplevelse som är perfekt för den som har abstinens efter denna Marvelskurk.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.