Merlin: En stor dos humor och värmande vänskap

Merlin

Betyg: ☆☆☆☆☆
Skapare: Julian Jones, Julian Murphy, Johnny Capps, Jake Michie
Skådespelare: Colin Morgan, Bradley James, Katie McGrath, Angel Coulby
Produktionsår: 2008
Säsong: 1
Antal avsnitt: 13

Finns till exempel hos CDON eller Discshop.

Handling

Merlin är en ung pojke som skickas till Camelot av sin mor, då det börjar bli svårt att dölja att han är annorlunda för de övriga byborna. Efter att ha räddat kronprinsen Arthurs liv blir han dennes tjänare och upptäcker att deras öden är oåterkalleligt sammanlänkade. Men i ett land där magi är belagt med dödsstraff, svävar Merlin konstant i fara.

Kommentarer

Det var meningen att det här skulle bli att jag såg om säsong 1, men till min förvåning upptäckte jag att jag hade sett knappt hälften av avsnitten och att de jag hade missat verkligen var de bästa avsnitten.

När jag försöker sälja in Merlin som TV-serie hos folk, brukar jag alltid tala om hur den är en lite mer humoristisk variant av Arthurmyten. Jag brukar prata om att Arthurs och Merlins utveckling till vänskap är rolig att se, att serien blir lite mörkare ju längre fram man kommer, men jag överraskas över hur mörk serien kunde vara redan i säsong 1. Humorn och vänskapen finns där. Den är bara lite mörkare än jag minns den.

Det första avsnittet, The Dragon’s Call, hade jag aldrig tidigare sett till sin helhet. Men det är ett väldigt stark avsnitt som fungerar oerhört väl för att snabbt etablera den här världen. En häxa vill ha hämnd efter att hennes son har avrättats för att ha utövat magi. Vi ser genast att Camelot är ett rike som förföljer magiutövare, som vill se dem alla döda, och vi ser därför faran som Merlin svävar i bara genom att befinna sig innanför stadsmurarna.

Kontrasten gentemot säsong 4, som började sändas då jag började se om säsong 1, är stor då karaktärerna verkligen har växt. Men ändå inte lika stor som jag hade väntat mig. Den lite mörkare tonen återfinns i säsongens bästa avsnitt såsom The Dragon’s Call; The Poisoned Chalice och The Labyrinth of Gedreth.

En mycket spännande, varierande säsong med en stor dos humor och värmande vänskap.

Andra säsonger

Säsong 1

Säsong 2

Säsong 3

Säsong 4

Säsong 5

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Merlin: En stor dos humor och värmande vänskap

  1. Jag gillar Merlin. Humorn är jättebra och jag gillar hur unga de är. Det blir som en helt annan vinkel med det.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      De har ju växt så otroligt mycket sedan säsong 1! Det är en helt otrolig karaktärsutveckling. Jag är ledsen över att säsong 5 blir den sista, men det är bättre att de slutar medan det fortfarande är bra.

  2. Artemisia skriver:

    Har sett 1 og 2 sesong, men så kom den ikke tilbake på kanalen, men jeg kan jo leie på dvd som du har gjort. Likte den godt.:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.