Min Skåneresa i böcker

Dag 1

På vägen ned så läste jag The Night Circus, som var helt makalöst bra. Det kommer att komma en liten recension på den så småningom. Jag läste ut de sista tjugo sidorna när jag kom till stugan och vill nästan läsa om den med en gång.

Dag 2

In till stan för att provientera lite. Tidningen Digitalfoto och filmerna Sin City och The Hurt Locker fick följa med tillbaka till stugan. Tidningen gjorde att jag blev inspirerad att fotografera en massa under semestern.

Den enda dag vi kunde ligga på stranden så blev det den här som fick följa med. Eller snarare ”de här”, eftersom jag å det bestämdaste räknar dessa två som två böcker som bara råkar dela boyta. Den ena är den värsta smörja jag har läst, den andra var rätt hyfsad.

Dag 3
Både Kärlekens musik och Som en vind blev utlästa. Jag gjorde ett försök att läsa Kunglig förförare, som var en av mina böcker till Boktolvan. Till min förvåning visade det sig att jag måste ha läst den vid något tillfälle. Istället fick det bli Prozac Nation av Elizabeth Wurtzel.

Vi reste till slottet Marsvinsholm för att titta på deras otroligt vackra skulpturpark. Jag fastnade särskilt för denna installation av konstnären Elisabeth Ahlqvist:

I boken står det: ”Once upon a time, the kiss was just a kiss, and then he left. The end.” Jag gillar just denna cyniska tolkning av Törnrosasagan.

Dag 4
Diktatorn slog till och jag tvingade alla med mig in till Ystad centrum för att bokshoppa. Avsikten var att hitta The Song of Achilles av Madeline Miller, men de säger ju att ”the road to hell is paved with good intentions”. Med andra ord hittade jag den inte, utan plockade på mig en massa annat istället.

Dessa två har jag köpt på Ystads antikvariat. De har stått på min önskelista väldigt länge, så jag blev oerhört glad över att hitta dem. Ännu gladare blev jag av det trevliga och kunniga bemötandet vi fick inne på antikvariatet.

Även en tripp till bokhandeln var nödvändig, där jag tycks ha blivit shoppinggalen:

Jag fick 1Q48 Book Three i julklapp och passade nu på att köpa bok 1 och 2 också. Har saknat min Haruki Murakami!
Jag sträckläste War Horse på eftermiddagen. På sätt och vis oerhört mycket bättre än filmen. En recension kommer så småningom. Eftersom jag har läst Kunglig förförare får den här överta platsen i boktolvan.

Dag 5
 

Blev medsläpad till Falsterbo Horse Show och köpte den här söta saken. Enligt Schleich är det meningen att det ska vara en enhörning, men det är en rätt märklig och udda enhörning i så fall.

Hästar är, annat än i böcker, inte min grej längre. Ändå var det rätt trevligt ända fram tills att den sista ryttaren i huntingen gick omkull med sin häst. Det såg riktigt otäckt ut, men hon ska ha klarat sig utan svårare skador.

Dag 6
Jag läste ut 8 böcker under veckan. Jag köpte 12 nya. 

Vi åkte till Simrishamn och klev där in hos Zekes antikvariat. Oerhört trevligt bemötande även där.

Den första boken som jag fick syn på var Eddan och som ni vet, kära läsare, så har jag letat efter böcker om nordisk mytologi på den senaste tiden. Så jag blev själaglad. Jonas Gardell går alltid ned och jag kände mig tvungen att ha ett eget exemplar av hans två böcker som jag läste i juni.
Jag är ett stort fan av Frida Kahlo och att köpa eller inte köpa boken gav mig lite ågren, då den var rätt dyr. Men det var ju Frida, så jag slantade upp. Boken innehåller korrespondens med de viktiga personerna i hennes liv, så det ska bli riktigt spännande att läsa.

Dag 7
Det var meningen att vi skulle ha gått i Wallanders fotspår under denna dag, men på grund av en hel del krasslighet så blev det inte så. Istället satt vi på stugan och ugglade. Jag läste ut Oskuld (och andra texter) av Jonas Gardell och började läsa The Retribution av Val McDermid.

Det har även blivit av en hel del skrivande under resan. Jag har nu kommit på exakt hur Lilium Bulbiferum ska avslutas och alla trådar ska knytas samman, så det är bara att se till att inte bli distraherad nu.

Dag 8

Denna blev utläst på vägen hem. Måste säga att det kändes som att ha fått ett slag i huvudet efteråt och en febril längtan efter nästa bok om Carol Jordan och Tony Hill. 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv, läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.