Room av Emma Donoghue

Room av Emma Donoghue

Författare: Emma Donoghue
Originaltitel: Room
Översättare: Ylva Stålmarck
Förlag: Lind & Co (2016)
Antal sidor: 383 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Jacks hela värld består av Rummet. Det är på drygt tio kvadratmeter, ljudisolerat och specialbyggt för att de inte ska kunna ta sig ut. På kvällen är mamma noga med att Jack ska gå och lägga sig i garderoben. Då kommer mannen som handlar mat åt dem och som gör saker med mamma som Jack inte förstår. I sju år har hans mamma hållits fången i Rummet som nu är deras hem. Där har hon med stor fantasi, påhittighet och kärlek lyckats skapa en värld för sin son. Men hennes desperation ökar och om de ska överleva måste de ta sig ut på egen hand. De kanske kan lyckas rymma, men i så fall är det Jack som är nyckeln till att planen ska gå i lås…

Förra året såg jag filmatiseringen av Room med Brie Larsen i huvudrollen. I år köpte jag Emma Donoghues genombrottsroman på bokrean. Boken är inspirerad av Fritzlfallet: Josef Fritzl höll sin dotter inspärrad i många år, våldtog henne och hon födde hans barn. Likheterna börjar och slutar vid att en man håller en kvinna fången och isolerad, och att hon föder ett barn i all sin ensamhet.

Det som gör Room till den unika berättelse det är, har nog med att berättelsen sker genom Jacks ögon. Allt han har känt till är det lilla rummet, med de föremål som han känner till. Hans språk blir tämligen begränsat till följd. Mötet med världen utanför, som han aldrig har kunnat föreställa sig, blir skrämmande. Världen utanför är så stor, fylld av saker som Jack omöjligen kan förstå.

Emma Donoghue skildrar med varsamhet denna historia utan att bli sensationslysten. Room skildrar traumat som både Jack och mamman har genomlevt. Allt blir inte frid och fröjd för att man vinner friheten. Då måste man börja anpassa sig till en verklighet som har fortsätt snurra och utvecklas medan man själv levt under begränsade omständigheter. Både de fysiska och psykiska konsekvenserna skildras på ett realistiskt vis.

Room är en övertygande, otäck skildring av vad som händer efter att offren har vunnit sin frihet, vilket ofta lämnas därhän i de flesta verk. Lyckliga i alla dagar kräver en hel del terapi och arbete.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Den här passar in på punkten ”en uppväxtskildring” i Selma Stories läsutmaning 2023.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.