Saeculum: Spännande bladvändare

SaeculumBetyg: ☆☆☆
Författare: Ursula Poznanski
Originaltitel: Saeculum
Översättare:Christine Bredenkamp
Förlag: Opal (2013)
Antal sidor: 442 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON. OBS! Utkommer den 15 april 2013.

Handling

Bastian har precis träffat Sandra, en ursnygg tjej som är involverad i en lajvgrupp kallade Saeculum. Gruppen ska ut på ett konvent mitt ute i ingenstans. Det är Bastians först lajv och riskerar att bli hans sista. Det som han tror ska bli en ofarlig flykt till det förflutna, en lek, visar sig bli livsfarlig när det förflutna tycks gripa tag i dem. Och vägrar släppa taget. Är det verkligen så att de har väckt en uråldrig förbannelse till liv?

Kommentarer

Jag har sagt det tidigare, men jag tycker att Saeculum är snyggt berättartekniskt uppbyggd genom att Bastian är helt ny i situationen. Det känns därför väldig organiskt när vi introduceras till karaktärerna och situationerna. Ett egentligen väldigt simpelt knep, som Poznanski elegant utför.

Poznanski har ett enkelt språk som flyter på bra. Hon har en förmåga att måla upp riktigt spännande och träffande personbeskrivningar som ger oss en kvick bild av vilka karaktärerna är. Stundtals tyckte jag att de kanske blev något för långrandiga, men på det stora hela tyckte jag att det är väldigt fina beskrivningar.

Lajv känns som något oerhört tacksamt att skriva en thriller om. Det är en sådan situation där du aldrig kan riktigt vara säker på vad som hör till spelet och vad som är hotet. Saeculum är en mycket spännande bok med ett starkt överhängande hot. Sidorna svischar förbi när jag väl har tid att läsa den och jag läser nästan hela boken på ett par timmar. Hela tiden är jag lite osäker på hur det ligger till. Tror först en sak, sedan en annan, sedan visar det sig att jag inte riktigt hade fel första gången, men att jag också hade rätt andra gången – älskar att den var ganska oförutsägbar!

Det som drar ned betyget från den fyra det en gång var är att jag inte förstår mig på karaktärernas motiveringar ibland. Sandra, till exempel. Det kändes ytligt beskrivet och inte tillfredsställande. Likaså känns Pauls motiv som om jag aldrig fick någon rätsida på dem.

Saeculum är en lättläst, välskriven roman som är så spännande att det är svårt att lägga den ifrån sig. Väl värd att läsas!

En annan som har bloggat om Saeculum

Fridas bokhylla

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Saeculum: Spännande bladvändare

  1. Pingback: Lästa i mars 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Kaosutmaningen - C.R.M. Nilsson

  3. Nilmas Bokhylla skriver:

    Jag fastnar lite för den udda titeln men får se om jag läser den, kanske sen någon gång!

  4. Lena skriver:

    Låter som en spännande bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.