Saker min son behöver veta om världen: Backman skriver sig rakt in i mitt hjärta (Recension)

Saker min son behöver veta om världen

Saker min son behöver veta om världen

Betyg: ☆☆☆
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Forum (2012)
Antal sidor: 201 sidor

Finns till exempel hos Adlibris eller Bokus.

Saker min son behöver veta om världen är en pappas stapplande försök att förklara världen för sin tvååriga son. Den handlar om att vara småbarnsförälder i 2000-talets Sverige, om alla ängsligheter och tillkortakommanden, och skildras på ett varmt och övertygande sätt med glimten i ögat.

”Texter som berör vare sig man är förälder eller inte” står det på baksidan och ja, så är det. Skratt, gråt (okej, tårar i ögonen) – ja, berörd blir du. Det är svårt att inte bli det när någon skriver så här väl om kärleken och vågar lämna ut sig själv.

Däremot skulle jag påstå att det finns gott om bitar där det hjälper att vara förälder, främst för att det blir roligare så. För att jag som barnlös verkligen inte kan förstå fascination av bajs. För att jag aldrig har tvingats att montera ihop en barnstol och tittat på resultatet med en skeptisk min av att det inte ens liknar det som är på paketet. Dessa bitar är underhållande, jo, men med den distinkta känslan av at det är någon poäng jag missar.

I övrigt är detta en enda stor kärleksförklaring. Sidorna riktigt dryper av det. Kärlek till hans fru, kärlek till sonen, till föräldrarna; det handlar om att älska med allting man har. Ibland blir det dråpligt, ibland skaver man mot varandra, men alltid finns känslan där av att det inte spelar någon roll. I slutändan älskar man ändå varandra så mycket att det känns som om man får en hjärtattack.

Jag skrattar. Jag får tårar i ögonen. Backman har med sina två debuter skrivit sig in i mitt hjärta.

Ett urval av andra som har bloggat om boken: Eli, Carolina.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Saker min son behöver veta om världen: Backman skriver sig rakt in i mitt hjärta (Recension)

  1. Pingback: Lästa i oktober 2012 -

  2. Jag följer hans blogg och ser verkligen fram emot att få läsa hans böcker någon gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.