Skrivkramp av Lilly Emme

Skrivkramp av Lilly Emme

Författare: Lilly Emme
Serie: Skrivsystrar, #2
Förlag: Historiska Media (2022)
Antal sidor: 304 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Emma Singh är den nyaste stigande stjärnan på Storbritanniens författarhimmel. Hennes debutroman om två indiska systrar slog alla rekord. Nu väntar alla med förväntning på uppföljaren. Att den ska utspela sig i Indien är en självklart. För Emma, som är född och uppvuxen i England och känner sig allt annat än indisk, känns det som om hon ska börja skrika om hon blir tvungen att ta på sig en sari till. Inte heller kan hon fånga stämningen i Indien. Faktum är att hon inte skrivit ett ord. Så när ett vikariat som husmor på en internatskola uppenbarar sig, tar hon chansen att fly. Kanske kan ett miljöombyte vara det som får henne att äntligen skriva klart boken.

Skrivkramp är andra delen i Lilly Emmes serie om Skrivsystrarna, fyra tjejer som träffades vid universitet och gjorde en pakt om att hålla ihop och göra allt för att de alla skulle bli utgivna som författare. Nu har de alla bokkontrakt, men drömmen kanske inte är så problemfri som den verkar.

Liksom sin föregångare, är Skrivkramp en lättsam bok som flyter på bra. Den lyckas skildra frustrationen i det av författare så fruktade tillståndet: när orden helt enkelt inte vill komma. När du blir helt blockerad. Men det är också lite om hur vi idag vill sälja produkter, prydligt paketerade och som inte avviker från produktbeskrivningen. Emma Singh blir en produkt: en indisk flicka som bara får skriva om Indien. Faktumet att hon känner sig lika brittisk som drottningen får inte förstöra illusionen.

Hon kan inte få andrum förrän hon flyr till en internatskola. För det är flykt det rör sig om. Snart dras hon in i internatskolelivet med sina besvärliga flickor och tävlingar i uppförande. Det ger henne en chans att faktiskt upptäcka vad det är hon vill med sitt liv och skrivande i det oväntade mötet med dess problemtyngda flickor. Skrivkramp lyckas hålla ihop miljöombytet och huvudstoryn på ett bättre sätt än sin föregångare och leverera än mer tillfredsställande lösning på problemen.

Skrivkramp är precis vad som ibland behövs: något lättsmält och kravlöst som helt enkelt får läsaren att må bra.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

Utloggad (recension)

Skrivkramp

Villovägar

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.