En smakebit på søndag: Frida Kahlo – En konstnärs liv

En smakebit på søndag

En smakebit på søndag är ett stående inslag på bloggen Flukten fra virkeligheten. Varje vecka väljer vi ut ett stycke från den bok vi läser och delar med oss av.

Just nu läser jag boken Frida Kahlo: En konstnärs liv av Hayden Herrera, som är en biografi över den mexikanska konstnären Frida Kahlo som levde mellan 1907-1956. Hon började måla efter att ha varit med om en trafikolycka. I sina målningar skildrar hon sitt liv, sin smärta, sina relationer till livet, till döden, till maken Diego…

Smakbiten kommer från s. 56 och är hennes dåvarande fästmans redogörelse för den trafikolycka de båda var med i. Det blev kanske lite långt (det såg inte så långt ut i boken), men here we go:

Frida Kahlo: En Konstnärs livJag blev kvar under spårvagnen. Inte Frida. Men av spårvagnens ledstänger bröts en itu och kördes rakt igenom Frida från ena sidan av kroppen till den andra i bäckenhöjd. När jag lyckades resa mig tog jag mig fram under spårvagnen. Jag hade inga allvarliga skador, bara skråmor. Det första jag gjorde var naturligtvis att leta efter Frida.

Något egendomligt hade hänt. Frida var alldeles naken. Kläderna hade lossnat i kollisionen. Någon i bussen, antagligen en dekorationsmålare, hade haft med sig ett paket med guldpulver. Paketet hade gått sönder och guldet ströddes ut över Fridas blödande kropp. När folk såg henne ropade de: ’La bailarina, la bailarina!’ De trodde att hon var dansare med guldet på den röda, blodiga kroppen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

20 svar på En smakebit på søndag: Frida Kahlo – En konstnärs liv

 1. Monika skriver:

  Det var en riktigt gräslig smakebit och jag fick hemska bilder i huvudet.

 2. ithil skriver:

  Frida levde et veldig fascinerende liv. Hvis du ikke har sett filmen ”Frida” (med Salma Hayek), anbefaler jeg den varmt.

 3. Dez skriver:

  Takk for smakebiten! Er selv veldig facinert av denne eksentriske og egendommelige meksikanske kuntneren. For et utrolig og stormfullt liv hun levde! Har også sett filmen og likte den!Leser gjerne boken – takk for tips!

  Ha en fin søndag!

 4. Melusine skriver:

  En interessant og fascinerende kvinne! Denne boken kan jeg tenke meg å lese, samt se filmen som nevnes over.

 5. Sara Pepparkaka skriver:

  Det var inte en riktigt trevlig smakbit. Men boken är säkert spännande.

 6. Beathesbokhylle skriver:

  For en utrolig fin layout du har på bloggen din, kjempestilig! Denne boken har jeg ikke hørt om, men jeg vil vite mer om denne fascinerende kvinnen og hennes liv så bok og film er nortert ned.
  Tusen takk for smakebiten:-)
  Ha en fin dag videre.

 7. Lotten skriver:

  Tack för smakbiten. Den var riktigt gräslig med den bild den skapade i huvudet på läsaren! Boken låter i alla fall intressant.

 8. Åslaug skriver:

  En bra bok om en utrolig flott og markant kunstner. Hennes liv var fullt av lidelse, kjærlighet og dramatikk. En spennende kvinne. Har sett bilder av henne på utstilling. Fasinerende. God søndag!

 9. Artemisia skriver:

  Dette tror jeg er en spennende bok.:) Jeg likte filmen godt. Ha en fin søndag.

 10. astridterese skriver:

  En sterk smakebit! Jeg har hørt om Frida Kahlo, men ikke lest noe om henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.