Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk

Författare: Olga Tokarczuk
Originaltitel: Prowadź swój pług przez kości umarłych
Översättare: Jan Henrik Swahn
Förlag: Bonnier Pocket (2020)
Antal sidor: 262 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I vinternatten faller snön tät. Janina Duszejkos hus är ett av de få bebodda i den lilla byn på den polska landsbygden. Hon har tidigare varit lärare, men ägnar dagarna numera åt att se efter välbärgade Warszawabors sommarnöjen, översätta William Blake och studera astrologi. Av omgivningen betraktas hon som en enstörig kuf, som föredrar rådjurens och vildsvinens sällskap framför människornas. Denna natt inträffar den första av en rad allt märkligare händelser i Janinas hörn av världen. Grannen Storfot hittas död. Snart följer fler offer. Den lokala polisen famlar i luften och Janina inser att hon måste göra något. Bara hon tycks kunna tyda spåren.

Olga Tokarczuk vann Nobelpriset 2018 (även om det delades ut 2019) med motiveringen: för en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform. Whatever the hell that’s supposed to mean. I alla fall, så blev jag riktigt nyfiken på hennes Styr din plog över de dödas ben, som beskrivs som en form av thriller.

Jag skulle nog inte riktigt kalla Styr din plog över de dödas ben som en thriller, vilket förutsätter ett visst mått av spänning. Det tycker jag inte stämmer in på denna roman. Vad som sker i boken är en serie bisarra mord, kopplade till jakt, och för läsaren är det nog ganska klart från början vem som är gärningsmannen. Romanen utforskar dock en del tankar kring människans förhållande till naturen som blir spännande.

Tokarczuk har ett bedräglig enkelt språk. Det som kan göra Styr din plog över de dödas ben lite tungrodd är Janinas fascination av astrologi. Överlag kryper vi in i Janinas sinnevärld, en värld präglad av mysticism, kärlek till naturen och stor respekt för djuren. Hon har en hel del bisarra åsikter som kommer i kollisionskurs med omgivningen, vilket bidrar till att skapa humoristiska situationer.

Styr din plog över de dödas ben är en märklig, men lite fascinerande berättelse, som utforska gränsen av vad som är vansinne eller inte.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.