Sweeney Todd

Regissör: David Moore
Manus: Joshua St. Johnston
Skådespelare: Ray Winstone, Essie Davies, David Warner, Tom Hardy
Produktionsår: 2006
Längd: 90 minuter

Newgatefängelset är en brutal plats, för såväl vuxna som barn. Där växte Sweeney Todd upp, men lyckades efter uppväxten bli en aktad barberare i London. En dag hamnar dock en ondskefull fångvaktare från Newgate i hans barberarstol och Todd kan då inte låta bli att skära halsen av honom. Efter det växer hans blodtörst nästan tvångsmässigt. Särskilt när han möter den yngre, gifta kvinnan mrs Lovett. Plötsligt börjar det anlända kött av icke-angivet ursprung till hennes pajbutik.

Jag var helt övertygad om att jag hade beställt musikalen Sweeney Todd, den med Johnny Depp i huvudrollen, och blev lite snopen när jag skulle se filmen och insåg att så inte var fallet. Istället fick jag ett aningen rått och smutsigt historiskt drama när BBC väcker legenden om Sweeney Tood till liv.

Som alltid med BBC-produktioner är detta ett snyggt kostymdrama med skickliga skådespelarinsatser. Ray Winstone porträtterar skickligt Sweeney Todd och hans nästan tvångsmässiga behov av att mörda. Essie Davis gör ett intagande porträtt av den vackra, men smått själviska mrs Lovett. Dock kan jag inte hålla med i beskrivningen om att denna skulle vara mindre sentimental än musikalen (som jag inte upplever som särskilt sentimental), då stort fokus läggs på en kärlekshistoria mellan Todd och Lovett. En ung Tom Hardy är knappt igenkännlig som Matthew, en sympatisk men inte alltför klipsk polis.

Sweeney Todd var kanske inte den film jag hade förväntat mig, men är ändå ett skickligt sammanvävt kostymdrama som förnöjer för en kväll.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.