Tematrio – Moderskärlek

Tematrio hos Lyran igen. Hon skrev:

Så här när det snart är Mors Dag är väl temat givet – Mammor. I litteraturen finns ju allt från de bullbakande drömmammorna till mardröms-morsor. Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!

1. Eriko i Kitchen av Banana Yoshimoto är förmodligen en väldigt udda mamma. Hon föddes i en manskropp och hade turen att ha en son som visade sig vara förstående. Huvudpersonen i boken är väldigt fascinerad av Eriko, som beskrivs som vacker och märklig. Eriko var den största anledningen till att jag tyckte om boken.

2. Lily Potter. Genomgående i böckerna var det ”James Potter det här” och ”James Potter det där”, medan allt vi visste om Lily var att hon hade offrat sitt liv för Harry. Senare visar det sig att hon var en väldigt bra vän och stark i sig själv. Det känns som om hon skulle ha varit en väldigt bra mamma om hon hade fått leva: stödjande och skulle ha lärt Harry respekt för andra och sig själv.

3. Myrtle Stanford i The Hungry Ghosts av Anne Berry är en sådan där person som aldrig borde ha blivit mamma. Hon vill inte ha barn, men får fyra stycken. Enda anledningen till att hon skaffar sig barn är att hon upplever att hennes man desperat vill ha dem, samt de ärr hennes egen mamma har lämnat i hennes sinne. Hennes mamma bankade in i hennes huvud som ung att det enda som är värt något är söner, vilket gör att Myrtle inte ger upp förrän hon får den där sonen som hon tror att sin man vill ha. ”Huvudpersonen Alice” (se varför jag tycker att hon knappt är värd att kallas det) är hennes nästyngsta och Myrtle fattar ett irrationellt hat till henne från första stund. Hon är en sådan där hemsk, kall, självupptagen mamma som ger sina barn men för livet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Tematrio – Moderskärlek

 1. Lyran skriver:

  Så klart Harrys mamma platsar i en mamma-trio 🙂

 2. Nilmas Bokhylla skriver:

  Jaa, både Lily Potter och Weasley-mamman är bra exempel av fina mammor 🙂

 3. Lotten skriver:

  Lily Potter gör ju verkligen det största offret. Men jag minns det som om Harry redan tidigt förstod att mamman var speciell.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det är mycket möjligt att Harry förstod det från början. Men alla var så ivriga att berätta för honom om James att Lily blev lite bortglömd. Och det känns som om det var synd för vi fick inte veta så mycket om henne förrän i de tre sista böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.