Från A till Ö: Bokstaven C

Collected Poems, 1909-1962 av T.S. Eliot
Det här är en av mina mest älskade och lästa böcker. Jag köpte den när jag var arton år och läste den fyra gånger det året. Eliot är en av mina favoritpoeter och rekommenderas varmt till alla.

Can You Keep a Secret? av Sophie Kinsella
Chicklit är vanligtvis inte min grej, men den här är rätt rolig. Emma har ett par hemligheter i sitt liv som hon inte skulle avslöja för någon. Tills hon berättar dem alla för en främling på ett plan. Problemet är att främlingen visar sig vara hennes nya (?) chef. Ett gammalt välbeprövat recept vad det gäller chicklit, men det fungerar.

Cry to Heaven av Anne Rice
Anne Rices fullständigt lysande skildring av 1700-talets Italien och kastratsångare. Tonio är en ung adelsman och till synes den enda arvtagaren till sitt hus. Men när hans äldre bror, Carlo, återvänder efter faderns död, visar sig släkten ha oanade hemligheter och trassliga familjeband. Carlo, desperat efter att återfå sin ställning, låter kastrera Tonio på grund av hans sångröst. Tonio sänds bort från Florens till Neapel för att studera musik. Han slits mellan sin kärlek till musiken och begäret efter hämnd. Helt underbar. Ett måste att läsa!

Conduct Unbecoming: Gays and Lesbians in the U.S. Military av Randy Shilts
Det här är ett riktigt monster till bok. Shilts var en journalist som skrev ett flertal böcker om homosexuellas rättigheter, varav det här blev den sista. Baserad på över tusen intervjuer så beskriver den homosexuella i den amerikanska militären och den diskriminering som de har genomlidit. Fruktansvärt intressant, men jag tappade räkningen på hur många gånger jag förlorade humöret eller började gråta när jag läste den.

Circuit of Heaven av Dennis Danver
I en värld där människor kan ladda upp sig själva i en virtuell värld fri från brott och sjukdomar, lever Nemo kvar på den gamla världen. Hans föräldrar har kopplat upp sig och under ett av sina besök träffar han Justine. De förälskar sig i varandra, men Justine har ingen kropp att återvända till och Nemo har svurit på att åldras och dö på den gamla världen. Lite trassligt sisådär och jag misstänker att någon har läst lite väl mycket domedagssociologi om hur vi kommer bli allt mer lika maskiner allteftersom. Men som jag minns den är den underhållande och välskriven.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.