Tematrio: Vive la France!

Dags för en ny tematrio hos Lyran för att fira jag kommit hem. Hon bad oss: Berätta ni också om tre bra franska böcker!

1. Det första jag kom att tänka på är en av mina favoritböcker, Farliga förbindelser av Choderlos de Laclos som filmatiserats som både Dangerous Liaisons  (med Glenn Close i en av huvudrollerna) och Cruel Intentions (på svenska En djävulsk romans). Den sistnämnda är en modern tappning på denna sjuttonhundratalsroman som är skriven i brevform. Marquise de Merteuil och Vicomte de Valmont inleder ett djävulskt spel där den oskyldiga Cécile och den fromma Madame de Tourvel faller offer för deras ränker.

2. Jag läste Boy av Christine de Rivoyre för en väldigt massa år sedan och kommer ihåg att jag tyckte att den var väldigt charmig. Boken berättar om Boy, som är gudarnas älskling och familjens svart får, från de två kvinnor som älskar honom mest. Hans niece och hans älskarinna turas om att berätta om Boys olika sidor och skildrar vad som verkligen hände nere vid havet 1937.

3. Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas känns som ett måste på det här temat. Edmond Dantès är en framgångsrik handelssjöman vars framgång väcker och förlovning till den vackra Mercédès väcker avundsjuka. Han anklagas för att sympatisera med Bonaparte och spärras in i Chateau d’If. Det dröjer fjorton år innan han blir fri och kan arbeta på sin hämnd. Detta är en väldigt spännande bok.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Tematrio: Vive la France!

  1. Fiberglasodin skriver:

    Intressanta tips. Har alltid varit lite sugen på Farliga förbindelser då jag hade en kompis i gymnasiet för väldigt längesedan som hade den boken som favoritbok. Får nog se till att den blir läst någon gång!

  2. Hoffafloffa skriver:

    Åh Greven av Monte Cristo var det många år sedan jag läste. Mycket bar bok!

  3. Lena skriver:

    De två första är nya för mig och Greven av Monte Cristo har jag endast sett på film! Känner att det behöver bli mer franskt:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.