The Answer Man: Underhållande komedi

the answer man

Bildkälla: Discshop.

Regissör: John Hindman
Manus: John Hindman
Skådespelare: Jeff Daniels, Lauren Graham, Lou Taylor Pucci, Kat Dennings, Olivia Thirlby
Produktionsår: 2009
Längd: 97 minuter

Kris Lucas driver en bokhandel som under en tid varit stängd, eftersom han rehabiliterats för alkoholmissbruk. Nu är han nykter på nytt och redo att ta upp affärerna igen. Men han sätts på prov redan första dagen när en man vägrar ta hans nej, jag vill inte köpa dina böcker på allvar. Den ohyfsade mannen visar sig vara författaren bakom framgångsrika spirituella böcker, och både Kris och den ensamstående mamman Elizabeth vänder sig till honom för att få råd och vägledning. Frågan är dock om den misantropiske Arlen Faber verkligen är rätt person att vända sig till…

The Answer Man gick på TV4 Film under december, en kanal min pappa hade lämnat på medan jag satt och skrev. Av någon anledning (*host*Kat Dennings väna stämma*host*) tittade jag upp och råkade fastna i filmen. Till en början verkar det vara en skapligt deppig film om en misantropisk författare som jag har full förståelse för att han är ensam, men senare utvecklas det till en smått värmande berättelse om vänskap.

Även om det var för Kat Dennings, vars roll inte är alltför stor, som jag började titta, så fastnar jag för både Kris och Arlen. (Elizabeth blir tyvärr inte särskilt djup som karaktär.) Kanske Arlen i synnerhet. Det är han som står för humorn i The Answer Man, men även för de fina och smarta råd som han ger dem som söker sig till honom. Det är intressant att se hur alla dessa trasiga människor kommer samman och hur de är trasiga på olika sätt. Särskilt intressant är det att nysta upp Arlens förflutna och bakgrunden till hans böcker, och varför han idag avskyr dem.

Sedan kommer konflikten på slutet och jag vet inte vad som hände. Elizabeth blir arg på Arlen och han har tydligen gjort något fel, men eftersom jag som tittare inte förstår varför hon är arg så blir jag heller inte särskilt involverad i konflikten. Både hon och Kris har tvingat sig in i Arlens liv och torde inte vara under några illusioner om att han är en fluffig teddybjörn, och när det visar sig att han inte är ett socialt geni borde det inte komma som en överraskning för någon av dessa karaktärer. The Answer Man repar sig dock och får till en riktigt bra, kanske något smörig, slutscen.

The Answer Man är knappast ett cinematiskt mästerverk, men det duger gott som underhållning.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.