The Beautiful Ones av Silvia Moreno-Garcia

The Beautiful Ones av Silvia Moreno-Garcia

Författare: Silvia Moreno-Garcia
Förlag: Quercus Publishing (2022)
Antal sidor: 304 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

De vackra är Loisails mest märkvärdiga societetsdamer och denna vår har Nina chansen att bli en av dem, tack vare sin kusin och hans beräknande hustru. Men Storsäsongen har bara börjat och det börjar redan gå fel. Nina har alltid kämpat med att kontrollera sin telekinesi och när den manifesterar sig vid olämpliga tillfällen leder det till ryktesspridning. När hon möter Hector Auvray, verkar inget av detta spela någon roll. Han har också telekinetiska förmågor, men använder dem för att underhålla andra. Under hans vingar lär hon sig kontrollera sina krafter, men blir också alltmer förälskad i honom. Men Hector har sina hemligheter för Nina, som kan hota deras romans innan den ens har börjat.

Mitt intresse för The Beautiful Ones kom sig av att jag tidigare i år läste Mexican Gothic av samma författare. Det är dock två böcker som inte kunde vara mer olika. Den första jag läste är en atmosfärisk skräckbok med lovecraftianska inslag. Detta är en roman där Jane Austen möter telekinesi.

Därför handlar The Beautiful Ones en hel del om vett och etikett, vilket huvudpersonen Nina har svårt att sätta sig in i och anpassa sig efter. Hon är förtrollad av de böcker hon har läst och söker den stora romansen. Det är också angeläget att få henne bortgift, vilket är den typ av värld hon lever i. Helst till ett gott parti. Men de vältecknade karaktärsporträtten, stämningen och faktumet att Nina har en hel del skinn på näsan, gör att detta är en njutning att läsa.

Det enda inslaget i The Beautiful Ones som gör mig kluven är bokens stora antagonist, kusinens fru Valerie. Hon framställs som vacker, men grym och beräknande. Vad som gör mig kluven är om hon faktiskt har haft något val, om det är ett inneboende karaktärsfel, eller om det är världen som sådan som har gjort hennes som sådan. Ninas kusin, och Valeries make, prisas i närmast för sin förmåga att göra allt för sin familjs skull. Medan Valerie är ett monster för de saker som hon försöker göra för sin familj.

Men The Beautiful Ones är en karaktärsdriven romans i Jane Austen-anda, som ändå är en njutning att läsa.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.