The Mystery of a Pope: Tankeväckande och fascinerande

The Mystery of a Pope

Bildkälla: Discshop.

Innehållsdeklaration: Kan innehålla spår av spoilers.

Betyg: ☆☆☆
Regissör: Sönke Wortmann
Skådespelare: Johanna Wokalek, David Wenham, John Goodman
Produktionsår: 2009
Längd: 149 minuter

Handling

Johanna lever i en tid då kvinnors lott är att arbeta hårt, föda barn och dö tidigt. Mot alla odds lär hon sig läsa och skriva, och får en plats vid en berömd klosterskola tillsammans med sin bror. När klostret attackeras, dödas hennes bror och Johanna byter identitet. Som Johannes Anglicus beger hon sig först till klostret Fulda, där hon lär sig läkekonsten, men sedan till Rom där hon får en inflytelserik position som medicinsk rådgivare i Vatikanen. Vid påvens plötsliga frånfälle är Johanna en av kandidaterna till påveposten…

Kommentarer

The Mystery of a Pope är förmodligen inte en film jag själv skulle ha valt ut att titta på, men när vi hade tjejkväll och det var mammas tur att välja så blev det den här. Något som jag är väldigt glad över, då jag tyckte att det var en väldigt intressant film.

Det är särskilt de teologiska debatterna i filmen som blir väldigt tankeväckande. Särskilt när hon blir ombedd att resonera inför klosterskolan kring varför kvinnor inte är mer svagtänkta än män. Ett av de roligaste ögonblicken i filmen måste nog vara när hon motbevisar tesen om att kvinnors livmödrar skulle krympa av kunskap.

Vissa bitar gör en så förbannad att man tuggar fradga. Johannas far är en man som jag bara avskyr. Inte nog med att han är ett brutalt jävla svin som utnyttjar religion för att kunna misshandla fru och barn, dessutom är han en hycklare i världsklass.

Det märks att detta inte är en Hollywoodproduktion och med detta menar jag något positivt. Människorna i filmen ser ut som vanligt folk, de som brukar jorden är inte sådär lustigt rena som de brukar kunna vara i Hollywood, kvinnan som spelar Johanna är inte en sexgudinna… Det är inte vackert, utan det är verklighetstroget. Det är inte överdramatiskt, utan händelsernas drama tillåts vara en aning tillbakadragna, utan att förlora sin effekt.

Jag tycker inte alltid att skådespeleriet är så starkt, men The Mystery of a Pope är en väldigt intressant film om en väldigt intressant kvinna och därför tycker jag att den är väl värd att se.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på The Mystery of a Pope: Tankeväckande och fascinerande

  1. Tant Blå skriver:

    Åh, det här låter ju som en filmatisering av boken ”Påven Johanna”! Tyckte mycket om boken. Spännande och se om de lyckats med filmen (vilket det låter på dig som att dom har…)

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Det är en filmatisering av den boken 🙂 Jag har inte läst den själv, men mamma läste den samtidigt som vi såg filmen och hon tyckte att de hade lyckats rätt bra. Givetvis finns det en hel del skillnader, men det var en bra film.

  2. Pingback: Nytillskott i oktober 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.