The Sandman

The Sandman

Skapare: Neil Gaiman, David S. Goyer och Allan Heinberg
Skådespelare: Tom Sturridge, Boyd Holbrook, Patton Oswalt
Produktionsår: 2022
Säsong: 1
Antal avsnitt: 11
Längd: 548 minuter

Dröm, en av de ändlösa, blir fångad av en mänsklig trollkarl. Under hundra år hålls han fången. När han väl släpps fri, är det för att se att hans rike har börjat vittra sönder i hans frånvaro och att många av hans undersåtar har flytt in i den vakna världen. Ännu är han inte heller vid sin fulla styrka. Inte tillräckligt för att tackla en av de mardrömmar som har flytt in i den vakna världen och som ogärna blir enbart en dröm igen…

En av Netflix mest efterlängtade och hypeade seriesläpp detta år måste ändå vara The Sandman, deras filmatisering av seriealbumen skrivna av Neil Gaiman. Så när den släpptes i början av augusti, slog jag mig ned framför tv:n… och bingeade serien på två dagar (minus det elfte avsnittet, som släpptes lite senare).

The Sandman är nämligen enastående. I allt från sitt skådespeleri till sitt foto, till sina manus till sina specialeffekter. De sex första avsnitten är visserligen strået vassare än de senare avsnitten, men allting håller en oerhört hög och jämn kvalitet. Även om seriemördarna och Rose Walkers berättelse kanske hade kunnat göra sig som en egen säsong. Det här är mörkt, brutalt, men med stråk av humor och medmänsklighet som gör att serien blir alldeles oemotståndlig.

Bäst av alla avsnitt måste dock det sjätte avsnittet av The Sandman vara. Här introduceras vi till Kirby Howell-Baptiste som Döden, som hon hanterar med medkännande bravur. Ett avsnitt som rör död skulle kanske kännas tungt, men känns istället hoppfullt och tröstande. Inblandat i detta är ett stråk där vi får se en annan sida av Dröm, en sida där han är vän med en människa och hur deras vänskap utvecklats genom århundradena.

Tom Sturridge är ett för mig okänt namn, men i The Sandman gör han ett fantastiskt bra jobb som huvudrollen Dröm. David Thewlis innehar en minnesvärd roll som en riktigt obehaglig antagonist i seriens första hälft. Patton Oswalt gör rösten till korpen Matthew och bidrar med ett välbehövligt stråk av humor i denna mörka serie. Även om jag gärna hade sett Tom Ellis tackla denna mörkare version av Lucifer, så måste jag säga att Gwendoline Christie gör ett strålande jobb.

The Sandman är en vacker, mörk och oerhört beroendeframkallande tv-serie. Jag ser mycket fram emot säsong 2.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.