To the Lighthouse av Virginia Woolf

Författare: Virginia Woolf
Förlag: Feedbooks (först publicerad 1927)
Antal sidor: 312 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Familjen Ramsay har ett semesterhem i Skottland, dit de tycker om att bjuda diverse intressanta gäster. Varje sommar har de spenderat där och det är en tradition som de förväntar sig ska hålla i sig för evigt. Men med Första Världskriget hängande över dem så kommer familjen och samhället att oundvikligen förändras.

Eftersom Virginia Woolf dog för så pass länge sedan har upphovsskyddet för hennes verk gått ut, vilket gör att jag har kunnat ladda ned flera titlar till min läsplatta gratis från Feedbooks. De har sedan tålmodigt väntat på att jag ska komma mig för att läsa dem. Mitt uppe i en flytt där alla olästa böcker var nedpackade tog jag fram min läsplatta och började beta av e-böcker. Turen kom först till To the Lighthouse.

Vilken bok det är, sedan. To the Lighthouse är skriven i en stream of conscioussness som gör att karaktärernas tankar ibland kan byta spår mitt i ett stycke eller att det ibland rentutav byts synvinkel inom ett stycke. Det kräver sin koncentration av läsaren. Samtidigt så målar Woolf med en sådan klarhet och precision upp bilderna av karaktärernas själsliv att det är en sann fröjd att läsa bara för språkets skull. Det är inte mycket aktion eller dialog, utan mest tankar och observationer.

To the Lighthouse studsar mellan filosofi, psykologi och det skönlitterära berättandet. Skarpsynta observationer kring mäns och kvinnors roller blandas med funderingar kring skapandet. Vad är tillåtet beteende för en man, respektive en kvinna? Mr Ramsay tillåts ha sina små temperamentsutbrott som troligen inte skulle tillåtas Lily Briscoe. Det förrädiska i hur olika perceptionen kan var avhandlas också. Barndomens minnen och vuxnas relationer spelar en avgörande relation.

To the Lighthouse är indelad i tre distinkta delar: en som utspelar sig under en och samma kväll där vi får lära känna karaktärerna; tio år senare som skildrar hur semesterhuset förfaller utifrån en allvetande berättarröst; och sedan under en och samma dag tio år senare när de till sist företar sig resan till fyren. Fyren blir en sorts mittpunkt och det går även att se som skiften i synvinklar som hur fyrens ljus roterar.

To the Lighthouse blir min tredje bok av Virginia Woolf, och min favorit bland hennes skönlitterära böcker hittills. Det gör mig sugen att läsa mer av henne.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på To the Lighthouse av Virginia Woolf

  1. Pingback: Kaosutmaning 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.