Topp Tio favoritböcker från innan jag började blogga

Topp Tio Tisdag

Denna vecka vill The Broke and the Bookish att vi ska lista våra tio favoritböcker från innan vi började blogga. Inte så svårt för min del. Jag tror jag skulle tycka att det var svårare att lista tio favoriter efter att jag hade börjat blogga.

Utan inbördes ordning (mest för att jag skriver dem i den ordning jag kommer på dem):

1. Harry Potter. Jag tror ingen har missat hur galet förtjust jag är i Harry Potter och har varit sedan min introduktion till serien. Det finns definitivt ett sug i mig efter att läsa om alla sju böckerna.

2. Kafka på stranden var den första bok jag läste av Haruki Murakami och vilken bok det var sedan. Jag hade aldrig läst något liknande och förälskade mig lite i den. Sedan dess har jag följt herr Murakami och läste mycket av hans böcker.

3. Servant of the Bones är en av mina favoriter vad det gäller Anne Rices böcker. Azriel var en ung man som levde i Babylon, men som förråddes och dödades för att bli en andetjänare fångade i ett par förgyllda ben. Jag har läst den två gånger och tyckte att den var helt fantastisk båda gångerna.

4. Cry to Heaven är ytterligare en bok av Anne Rice. Den utspelar sig i sjuttonhundratalets Italien och handlar även den om förräderi. En ung adelsman kastreras för att han inte ska kunna ta över titeln och påbörjar en bana som kastratsångare i jakt på hämnd. Helt fantastisk.

5. Vintergatan går genom magen är min absoluta favoritbok av Jeanette Winterson. Förra året tror jag att jag utnämnde den till mina absoluta favoritbok överlag, men det är jag inte säker på att det stämmer idag. Fortfarande en riktigt bra, men skum, och vackert skriven bok om ett triangeldrama och dess konsekvenser.

6. The Dark is Rising Sequence. Susan Cooper skrev en serie på fem böcker under 70-talet som jag konstant lånade på skolbiblioteket under mellanstadiet, men fortfarande läser med god behållning. Keltisk mytologi blandas med en spännande kamp mot det onda.

7. Goda Omen av Terry Pratchett och Neil Gaiman fick mig att skratta så mycket att mina medpassagerare lämnade kupén när jag åkte tåg (lyckligtvis var det ingen som försökte få mig avslängd). Väldigt humoristiskt om vad som skulle hända med apokalypsen ifall helvetet hade slarvat bort Antikrist.

8. The God Eaters av Jesse Hajicek har jag tappat räkningen på hur många gånger jag har läst den. Den utspelar sig i en totalitär teokrati och den unge författaren Ash har blivit slängd i fängelse för att ha skrivit upproriskt om regimen. I fängelset träffar han revolvermannen Kieran, som har sina hemligheter, och omständigheter kan skapa märkliga hjältar. Väldigt spännande.

9. The Adventures of Sherlock Holmes är nog min favorit av Holmes-böckerna. Även om jag ännu inte har läst allt, så tycker jag nästan att novellerna håller högre kvalitet än romanerna (däremot tror jag att jag har läst alla romaner). Den här samlingen innehåller också A Scandal in Bohemia, som är det enda tillfälle där den underbara Irene Adler är med.

10. När vi ändå talar om Sherlock Holmes, så är Shadows Over Bakerstreet en annan favorit. Holmes möter Lovecrafts skräckvärld – vad finns inte att älska i det? Mest läsvärd i denna novellantologi är nog nästan Neil Gaimans A Study in Emerald, som du kan läsa gratis på hans hemsida.

(11). Enbart därför att jag kan inte låta bli att nämna Collected Poems, 1909-1962 av T. S. Eliot. Jag kunde inte ta bort något från listan när jag insåg att jag hade glömt den, men den måste nämnas här. Den har blivit läst otroligt många gånger av mig och varje gång fastnar jag för någon ny dikt. Det känns som om det är dags för en omläsning…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Topp Tio favoritböcker från innan jag började blogga

  1. Monika skriver:

    Hade du inte haft med Harry Potter så skulle jag inte ha läst en enda av dina 🙂

  2. Lottens Bokblogg skriver:

    Jag funderade faktiskt på Harry Potter;-) Och så TS Eliot men där var det Cats som var min favorit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.