It’s a Wonderful Life: Julkänsla garanterad

it's a wonderful life

Betyg: ☆☆☆☆☆
Regissör: Frank Capra
Skådespelare: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore
Produktionsår: 1946
Längd: 130 minuter

Tycks tyvärr ha utgått.

Handling

George Bailey är en medkännande affärsman som i åratal har försakat sig själv och sina drömmar till förmån för att hjälpa invånarna i hans småstad. När han nu har drivits till förtvivlans rand, får en ängel i uppdrag att hjälpa honom återvinna tron. Detta gör han genom att visa hur livet skulle ha varit om han aldrig hade existerat.

Kommentarer

Jag köpte It’s a Wonderful Life på DVD för ett par år sedan och sedan dess är det den film jag alltid vill se till jul. Det är en film att krypa upp under en filt med en kopp glögg i ena handen och en lussekatt eller pepparkaka i den andra. Den är garanterad att ge mig julkänsla.

Egentligen gillar jag inte George Bailey till att börja med. Jag upplever honom som fruktansvärt dryg inledningsvis. Han har högtflygande planer och tycks känna att staden är lite för liten för honom, vilket gör att han inte har mycket till övers för andra. Känslan av att längta bort kan jag förstå, men inte hans överlägsna attityd.

Fast George växer som människa. Han åsidosätter sina drömmar för att ge andra en möjlighet att uppfylla sina, kanske något mer vardagliga, drömmar. Inte är det att upptäcka nya, främmande plats, men att utkämpa en kamp mot girighet som gladeligen skulle hålla folk fattiga och eländiga är stort nog. Utan George skulle Bedford Falls säkert vara en eländig plats.

Det är vackert foto genom filmen, men det är den emotionella intensitetet som förmår en att sitta genom denna över två timmar film. För en modern tittare kan berättartempot upplevas som väldigt långsamt, med mycket tid lagd på inledningen, men det är värt det. Och när slutet rullar förbi känns det som om det har gått för kort tid.

Jag utmanar dig till att inte känna något inför slutet. Det är kanske lite sentimentalt, men jag älskar hur filmens budskap är till viss del att vi alla bidrar något till andras liv och att vi kanske inte alltid är medvetna om dessa bidrag, men att de är nog så viktiga. Vi gör skillnad i andra människors liv.

It’s a Wonderful Life är en klassisk film berättad i ett ganska långsamt tempo, men som definitivt ger värme, feel-good och julkänsla.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på It’s a Wonderful Life: Julkänsla garanterad

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2013 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.