Worn Stories

Poster för dokumentären Worn Stories

Regissörer: Dara Horenblas, Ted Passon och Claudia Woloshin
Produktionsår: 2021
Antal avsnitt: 8
Längd: 240 minuter

Kläder är ofta något som är oerhört viktigt för människor. Det är ett medel för att uttrycka sin personlighet, men ibland är relationen till kläder mer funktionell. Ibland är kläder något man vill frigöra sig ifrån. I dokumentären Worn Stories delar vanliga människor med sig av fascinerande och udda historier kring sina mest meningsfulla klädesplagg.

Worn Stories är en miniserie baserad på en bok med samma namn av Emily Spivack. När Netflix släppte den tidigare i år hamnade den direkt på min lista. Ett beslut jag knappast ångrade när jag såg dokumentären, därför att make till mysig och underhållande serie har jag nog inte sett på ett bra tag. Tänk att det finns så mycket spännande historier kopplade till kläder!

Jag tycker nog dock att Worn Stories börjar starkare än vad den slutar. I början av serien är det verkligen kläderna som är i fokus. Människor berättar historier kopplade till klädesplagg, såsom en jakt tvärs över New York på en alldeles unik kappa som en restaurang lämnat ut till fel person eller sidenslipsar sydda av en avliden farmor som är det enda som överlever orkanen Sandys framfart. Det är oväntade och fascinerande historier.

Fram emot slutet känns det snarare som om man har försökt bygga upp Worn Stories kring teman, såsom kärlek och chans. Kopplingen till kläder blir svagare, även om den är närvarande. Historierna som berättas är fortfarande intressanta, men saknar de tidigare avsnittens fokus.

Worn Stories är ofta snyggt filmat. Formatet varvar längre berättelser som är avsnittets huvudfokus med kortare intervjuer som vidare illustrerar temat för varje avsnitt. Animationer varvar fotografiet för att berätta människornas historia. Kombinationen blir en udda, men stilistiskt säker dokumentär.

Om du har tid över och tycker om kläder (eller bara är intresserad av människor), då tycker jag definitivt att du ska lägga den på Worn Stories. Den är verkligen rekommenderad.

Betyg 4: Gillade den verkligen.
Rekommenderad!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.