Mina favoritklassiker, en bok jag hatade och en bok som jag brukade älska (Dag 10-12 / 30 Days of Books)

30 Days of BooksDay 10 – Favorite classic book

Jag har tre favoritklassiker.

Den första är Wuthering Heights av Emily Brontë. Jag började, ovanligt nog, uppskatta den här när jag tvingades läsa om den för skolan och arbetade väldigt mycket med den. Jag skulle gärna läsa om den.

Farliga förbindelser av Choderlos de Laclos är en fransk brevroman där marquise de Merteuil och vicomte de Valmont använder sex för att förödmjuka andra. Givetvis går det inte så bra för dessa två människor.

The Picture of Dorian Gray är en av mina absoluta favoritberättelser. Jag älskar sättet som Oscar Wilde skriver på och det här är en bok som jag har läst mer än en gång.

Day 11 – A book you hated

Det finns få böcker som kan få mig att tugga fradga av raseri. Hemligheten av Rhonda Byrnes är den enda jag kommer på så här på rak arm. Jag har tidigare skrivit om den, men för den som inte var här då kan vi ju sammanfatta boken som så att den bygger på en ”filosofi” om lagen om attraktion. Det vill säga, om du tänker positivt på något kommer du att dra det till dig. Om du däremot tänker att du inte vill att något ska hända, då kommer det att ske eftersom du har ”dragit” det till dig. Om något negativt sker utan att du har tänkt på det har du ändå tänkt på det omedvetet.

Författaren skriver rakt ut att katastrofoffer är sådana som har attraherat denna negativa kraft och samlas på en och samma ställe. Vilket låter lite halvt som ”de förtjänar det, de har dragit det till sig”. De skrev det rakt ut gällande Titanickatastrofen, men vi har ju alla lite distans till den katastrofen eftersom det har gått hundra år sedan dess. Om de skulle ha använt 9/11 misstänker jag att den skulle ha väckt en hel del ont blod, men det är ju vad deras filosofi avser: att alla som dog hade dragit det till sig.

Victim-blaming piece of crap, säger jag bara.

Day 12 – A book you used to love but don’t anymore

Tidigare var The Tale of the Body Thief av Anne Rice en av mina favoriter i Vampyrkrönikan. När jag skulle läsa om den 2010 kom jag kanske femtio sidor in i boken och kunde sedan bara inte fortsätta. Lestat drev mig till vansinne, vilket känns väldigt märkligt eftersom han är min favoritvampyr bland hennes skapelser.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

1 svar på Mina favoritklassiker, en bok jag hatade och en bok som jag brukade älska (Dag 10-12 / 30 Days of Books)

  1. Pingback: 30 Days of Books -

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.