A Little Chaos

A Little Chaos

Regissör: Alan Rickman
Manusförfattare: Jeremy Brock, Alison Deegan, Alan Rickman
Skådespelare: Kate Winslet, Alan Rickman, Stanley Tucci, Mattias Schoenaerts
Produktionsår: 2014
Längd: 117 minuter

Kung Louis XIV ger landskapsarkitekten André Le Notre i uppdrag att designa en storslagen trädgård till slottet i Versailles. André Le Notre har sin vision, men kan inte förverkliga den på egen hand. In på scenen kliver änkan Sabine De Barra, som har sin egen syn på hur en trädgård ska se ut. Hennes vision är för kaotisk för Le Notre, men han uppmuntras att ge henne en chans. Medan hon bygger klippträdgården, uppstår komplicerade rivaliteter och oväntade vänskaper.

A Little Chaos är ett historiskt drama från 2014 i regi av Alan Rickman, som även spelar kung Louis XIV. Det är första gången jag ser en film där han uppträder i egenskapen av regissör och regin upplevs faktiskt som lite ojämn. Filmen är nämligen som bäst i skildringen av anläggandet av trädgården. Av de komplexa situationer som uppstår. Särskilt i skildringen av hur en kvinna som vågar ta sig in på en mansdominerad plats behandlas. Men också finns det fina ögonblick som skildrar kvinnlig vänskap.

Däremot känns romansen i A Little Chaos ärligt talat fruktansvärt krystad, som om den är placerad där bara för att det ska finnas ett inslag av romans i historiska dramer. Mattias Schoenaerts och Kate Winslet har lite kemi eller så förmår regin inte att väcka den. Karaktärerna interagerar heller inte med varandra på ett vis som gör att det känns som upplagt för en romans. Då är den oväntade vänskapen mellan änkan Sabine och kung Louis XIV betydligt finare. Alan Rickman och Kate Winslet har en riktigt trovärdig kemi när två sörjande personer möter varandra och ger varandra oväntad tröst.

Fotot i A Little Chaos är bländande snyggt. Kostymeringen är trovärdig. Det finns tillräckligt med drama för att hålla tittarens intresse uppe genom hela filmen. Tillfredsställelsen blir därför stor när den magnifika trädgården äntligen avslöjas.

A Little Chaos är ett smått ojämnt historiskt drama, men vars lysande skådespelarinsatser lyckas rädda en i övrigt rätt slätstruken film.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.