Tisdagstrion: Sommarkänsla

Tisdagstrion

Jag är inne på min andra semestervecka och så där härligt slö. Snart är det dags även för Ugglan & Bokens tisdagstrio att gå på sommaruppehåll. Men först ska vi avklara denna veckas tema, som lyder böcker med sommarkänsla (i titel, handling eller på omslag.)

Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan handlar om Polly, som satsade allt på sin firma. Nu står hon utan både bostad och pojkvän, och tvingas ta sin tillflykt till en liten fiskeby. Hon flyttar in i en liten lägenhet ovanför ett bageri och snart återupptar hon sin gamla hobby: bakning. Doften av nybakat bröd sprids över den lilla ön. Kanske kan detta vara början på ett nytt liv. Jenny Colgans böcker är helt enkelt sommar (eller jul) för mig. Den här läste jag under en av de bästa semesterresor jag någonsin har gjort.

En sommar på luffen av Eli Åhman Owetz läste jag under samma semesterresa. Liksom Polly, tar det slut för Anna-Lisa och hennes pojkvän. Men hon gör slut för att hon inser att de inte passar ihop. På en loppis hittar hon Harry Martinsons Vägen till Klockrike, vilket inspirerar henne till att luffa genom sommar-Sverige och följa Bolles fotspår. Skaffa sig mat och husrum genom att göra diverse udda sysslor hos folk. Tjäna pengar på det hon gör bäst: att fynda dyrgripar på loppis och sälja dem vidare. Fundera på vad hon vill göra med resten av sitt liv. Självfallet ger den här sommarkänsla.

Tant Gredelin på turné av Anna Lena Stålnacke är lite inne på samma spår som den ovan. Vivi har blivit av med både butikslokal och hem. Lika illa ställt är det för kompanjonen Marika. Tillsammans reser de sommar-Sverige runt i en gammal turnébuss som vintagenomader. De bor i bussen, handlar på loppisar och säljer sina fynd på marknader. Men det förflutna har en tendens att komma upp till ytan igen. Den här läste jag i förra veckan, men den gav mig en rent fantastisk sommarkänsla.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Tisdagstrion: Sommarkänsla

  1. Colgan är fin, Harry Martinson borde jag plocka fram från hyllan.

  2. Lena skriver:

    Den första har jag läst och gillar mycket. Tack för övriga tips som jag blev nyfiken på.

  3. Robert W skriver:

    Det verkar vara trevliga, somriga tips!

  4. A ROOM OF MY OWN skriver:

    har inte läst någon i din trio mer än Vägen till Klockrike

  5. Monika skriver:

    Colgans bok är den enda jag har läst i din trio. Den är verkligen sommarkänsla.

  6. Sara Pepparkaka skriver:

    Vad roligt att du hittade tre böcker med lite samma tema till trion!

  7. Just den där Colgan-boken har jag läst. Hon har ju skrivit så himla många, och min känsla är att de liknar varann väldigt mycket … Martinssons har jag läst men minns absolut ingenting, borde läsas om kanske?

  8. Mösstanten skriver:

    Verkar väldigt somrigt, men jag har inte läst någon av böckerna.

  9. Marie Eggimann skriver:

    En sommar på luffen var hur bra som helst

  10. Maria Engvall skriver:

    Nya titlar för mig. Tant Gredelin på turné låter lockande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.