Asken Yggdrasil: En gammal gudomlig historia

Asken Yggdrasil: En gammal gudomlig historia

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Alf Henriksson
Förlag: Bra Böcker (1973)
Antal sidor: 79 sidor

Köp den som CD-bok hos till exempel hos Adlibris eller Bokus, då den inte längre tycks finnas i tryckt upplaga.

I den fornnordiska gudasagan är asken Yggdrasil världsträdet, där ett flertal riken alla samsas om dess grenar. Denna bok handlar om gudomligt liv och leverne i asken Yggdrasil. Du lär känna inte bara Oden, Tor och Sleipnir, utan sådana obskyra figurer såsom Ratatosk, Vile och Saga. Det gudomliga levernet i asken skildras under många tusen år till dess att stormarna kring Ragnarök fällde det väldiga trädet.

Underhållande, är det första ord som dyker upp i huvudet. Jag har frustat till av skratt mer än en gång när jag har läst denna lilla bok. Det är svårt att låta bli när den innehåller såsom ”Vargkopplet Gleipner Varudeklaration” där det garanteras att kopplet ska hålla ”297,8 fenrisulvar” (tanken på 297,8 fenrisulvar skrämmer mig en aning, om jag ska vara ärlig).

Jag stör mig dock lite på den kronologiska ordningen. Till exempel så har Oden i boken Sleipner när han gifter sig med Frigg, vilket ter sig lite udda. Jag har nämligen för mig att Tor närvarade vid det tillfälle då Loke lurade bort hingsten Svadilfare. Då det var vid detta tillfälle som Sleipner blev till ter det sig lite märkligt att Oden skulle ha haft hästen innan Tor ens blev född.

Men det är huvudsakligen menat att ge en överblick av den nordiska mytologin och det lyckas den mycket väl med. Det är en mycket trevlig, lättläst bok som, även om den främst är riktad till barn, kan läsas av människor i alla åldrar med god behållning.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Asken Yggdrasil: En gammal gudomlig historia

  1. Pingback: Lästa i juli 2012 | C.R.M. Nilsson

  2. Helena skriver:

    Åh det här var en av mina favoritböcker när jag var liten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.