Bokbloggsjerka: Hur ärlig är jag?

BokbloggsjerkaGod morgon denna mörka fredagsmorgon! Då det är fredag är det i vanlig ordning dags för bokbloggsjerka hos Annika. Denna vecka ställer hon frågan: Är du 100% ärlig i dina recensioner/omdömen?

Så nära som jag kan komma.

Censurerar jag mig själv ibland? Ja. Särskilt när det kommer till svenska författare som kanske kommer att råka läsa recensionen. Författare är människor de också och jag tänker inte såga dem längs fotknölarna bara för att jag hatar boken de har skrivit. Detta innebär att jag gör språket snällare, även om sågningen kvarstår. Jag ljuger alltså inte vad det gäller omdömet, utan uttrycker det snällare än som det först slog mig.

Jag håller med Annika om att det är viktigt att motivera varför man tycker något är bra respektive dåligt. Att skriva att boken är dålig säger inget, men om man förklarar varför kan den som läser recensionen själv göra en bedömning om de tycker att boken är värd att läsa.

Men jag försöker vara så ärlig som jag kan utan att trampa på någon.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

26 svar på Bokbloggsjerka: Hur ärlig är jag?

 1. Lottens Bokblogg skriver:

  Lite lika som jag tänker. Jag kan säga till min man att boken var skitdålig, men i recensionen måste jag ändå vara lite mjukare. Det kan ju finnas någon annan som gillar boken!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag kan vara ganska brutal när jag talar om boken med vänner och bekanta, men det är ofta att jag har blivit uppfångad av stunden. När jag skriver recensionen har jag oftast lugnat ned mig lite och kan uttrycka mig mer diplomatiskt.

 2. Sara Pepparkaka skriver:

  Visst kan man vara ärlig utan att såra någon.

 3. [Anna] skriver:

  Att man motiverar sin åsikt är nog viktigt 🙂

 4. Henrik Johansson skriver:

  Jag uttrycker mig lite snällare än vad jag tänker.

 5. En ”snällare” recension med motiveringar som förklarar en boks brister känns mer trovärdig än en recension som är direkt elak och totalsågar.

 6. Ja speciellt om man skall klaga är det bra att vara extremt konkret.

 7. Susanne skriver:

  Du resonerar ungefär som jag brukar göra. Kan också ”slå av” lite på kritiken om jag känner att det finns en risk att någon tar illa vid sig, även om jag själv tycker att kritiken är befogad.

 8. Ja jag håller med. Man kan vara ärlig utan att såra.

 9. Monika skriver:

  Oj, ungefär som jag. Fast du uttryckte det lite finare 🙂

 10. Carro skriver:

  Jag brukar inte skriva brutalt i vanliga fall, tycker jag, så skulle väl aldrig göra det i en recension heller. Men jag håller med om att man verkligen ska försöka motivera sina åsikter! Annars ger inte recensionen så mycket till läsaren..

 11. Elisabeth skriver:

  Motiveringar är viktigt. Annars är det ju svårt att veta varför något är bra/dåligt.

 12. KajsaLisa skriver:

  På något sätt skulle det ju kännas fel att såga något med alltför mycket sarkasm, trovärdigheten försvinner och man får lätt uppfattningen om att man sökt efter en vass formulerig för formuleringens egen skull.

 13. Kajsa skriver:

  Håller med dig helt. Censur är inte bra men man kan fortfarande ha respekt för människan bakom boken.

 14. bloggbohemen skriver:

  Kan absolut känna igen mig i att jag skriver snällare än vad jag pratar. Jag kan såga en bok fullständigt när jag pratar om den, men i skrift blir det lite snällare ordval, men det skall fortfarande framgå att jag verkligen inte gillade boken.

 15. TinaO skriver:

  Visst kan man vara ärlig utan att vara elak. Att vara elak tjänar ju ingen på, varken jag som skriver omdömet, bloggläsaren som vill veta mer om boken eller författaren, om nu hen skulle hitta till mig. Ibland kan jag tycka att det är svårt att sätta fingret på vad det är som inte tilltalar mig, men jag försöker ändå förklara, även om jag har lätt att bli vagare i mina förklaringar än om jag verkligen gillar en bok.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Just nu läser jag en bok som jag inte tycker om, men jag förstår inte riktigt varför jag gillar den. Jag tycker om författarens stil, så jag vet inte varför vi inte klickar.

   Det kommer nog bli en ganska vag och otydlig recension, är jag rädd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.