Bortom det du ser av Margaret Way

bortom det du ser

Betyg: ☆☆
Författare: Margaret Way
Originaltitel: Australia’s Maverick Millionaire
Översättare: Sandra Rath
Förlag: Harlequin (2013)
Antal sidor: 152 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

När Clio Templeton var nio år, räddade ortens problembarn hennes kusin från att drunkna. Sedan dess har hon varit kär i honom. Aldrig har hon glömt hur hans kind kändes under hennes läppar när hon belönade honom med en kyss. Flera år senare brinner Josh kind med minnet av den kyssen. Han har återvänt till staden som avfärdade honom som ett ruttet äpple och till kvinnan som såg rakt igenom honom. Men den lilla staden har ett långt minne och andra faror hotar honom och hans kärlek.

Kommentarer

Under en väldigt hektisk tid behövde jag något som var väldigt lättsmält, krävde noll ansträngning och som var kul. I sådana tider brukar jag vända mig till Harlequin. När jag hittade den tunna Bortom det du ser verkade den väldigt lovande, det vill säga att den verkade underbart dålig.

Tyvärr fick jag inte den roande, lättsmälta underhållning jag hade väntat mig. Hastigt etableras en gemensam bakgrund för de båda huvudpersonerna i barndomen. Huxflux är de vuxna. Vi dyker huvudstupa in i relationen utan att någonsin få se att de blir kära eller, i Clios fall mest, varför de ens blir kära.

Jag kan inte ens köpa att de är kära. De hånglar en gång och Josh börjar genast gå på om odödlig kärlek. Inte upplever jag att han är särskilt kärleksfull. Snarare kontrollerande. Han beordrar henne att skaffa ett säkerhetssystem, tjatar på henne tills hon gör det och skäller sedan ut henne när hon bjuder hem en manlig vän. Nej, jag gillar inte Josh större delen av boken.

Anledningen till att hon behöver ett säkerhetssystem är att hennes farfars affärskompanjoner har gjort en del mystiska oegentligheter. Vad detta är för oegentligheter framgår inte. Varför mannen anses vara så farlig att hon behöver säkerhetsåtgärder framgår heller inte. Vi har en dramatisk konflikt där Clios liv är i fara utan att vi förstår varför.

Stundtals tycker jag att Way tycks glömma bort att ord inte bara är snygga formuleringar, utan att de även har en betydelse. Till exempel skriver hon vid ett tillfälle att Clio försiktigt säger åt Josh att han ”kanske borde vara lite snällare”. I nästa ord beskrivs dess ord som hårda. Det finns inget i de ord som hon säger eller hon i beskrivningen hur hon lägger fram det, som kan beskrivas som hårt. Och Josh behöver faktiskt bli lite snällare. Ytterligare synder på listan hör ordkombinationen ”dödlig attraktion”. Det finns en hel del elitism i berättelsen, visst, men inte så farligt att hon inte kan ta sina pengar och dra iväg med honom. Det är inte Romeo och Julia, precis.

En stor del av min besvikelse ligger nog i detta: premissen låter intressant. En ung man med problem som får en anknytning till en kvinna på grund av en händelse i barndomen. Klassfrågor som kan verka hindrande på deras romans. Om detta hade utvecklats bortom den ytliga grad som Way använder dem, tror jag att Bortom det du ser skulle kunna vara riktigt bra för den här genren.

Bortom det du ser har en del potential, men författarens sätt att hantera denna lämnar mig fullständigt oberörd.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bortom det du ser av Margaret Way

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2013 » C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Kaosutmaningen » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.