Carmilla av Joseph Sheridan le Fanu

Författare: Joseph Sheridan Le Fanu
Förlag: Feedbooks (först publicerad 1872)
Antal sidor: 112 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Laura och hennes far bor isolerade på sitt slott i Styria, Österrike. En dag kraschar en mystisk vagn utanför deras hem och de erbjuder den unga, skadade kvinnan att bo hos dem. Laura är överförtjust över att ha sällskap av någon i sin egen ålder och tyr sig direkt till Carmilla. Men ju starkare deras vänskap blir, desto mer förändrad blir Carmilla. Hon blir alltmer hemlighetsfull och oberäknelig. Laura börjar bli sjuk. Hemska mardrömmar plågar henne och hennes hälsa blir allt sämre för var natt som går.

Carmilla är en kortroman som publicerades första gången 1872. Därmed kom den före den mer kända Dracula, som är tydligt influerad av Joseph Sheridan Le Fanus verk. Det är en gotisk berättelse med tydliga homoerotiska övertoner på ett sätt som gör det svårt att tänka sig att den publicerades redan på 1800-talet. Just detta tema och att det är en klassiker fick mig att ladda ned den som e-bok gratis från Feedbooks.

Språkligt är Carmilla mycket målande. Det finns en detaljrikedom i beskrivningarna som fångar det ensliga i Lauras hem, det olycksbådande över en gammal gravplats och elegansen hos den mystiska Carmilla. Samtidigt lämnas väldigt lite åt läsarens fantasi, utan vi matas ständigt på med författarens vision av händelseförloppen.

Carmilla har formen av en redogörelse efter det att händelserna har skett, som återberättas för läsaren. Det är Lauras vittnesmål som ligger till grund för berättelsen med kommentarer av någon annan (manlig) berättare, som måste gå i god för att det hon säger stämmer. Ingen karaktär får något särskilt djup och relationerna känns lite hafsigt konstruerade, men samtidigt sugs jag in i berättelsen.

Jag kan föreställa mig hur den samtida läsaren upplevde Carmilla, att den var djupt chockerande och vad Carmilla var tog dem med överraskning. Eftersom det redan är känt för läsaren i och med bokens klassikerstatus förlorar boken lite av sin mystik. Eftersom det är Lauras sjukdom och vad som orsakar den som är det stora mysteriet förlorar boken därmed en del av sin spänning.

Men jag tycker om Carmilla och kan definitivt tänka mig att läsa mer av Joseph Sheridan Le Fanu.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Carmilla av Joseph Sheridan le Fanu

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2017 - C.R.M. Nilsson

  2. MissMagic skriver:

    Jag håller med om det du säger. Man sugs verkligen in i berättelsen. Jag tycker den är mycket bättre än Dracula faktiskt 🙂

  3. Pingback: Kaosutmaning 2017 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.