Celtic Fairy Tales av Joseph Jacobs

Celtic Fairy Tales

Författare: Joseph Jacobs
Illustratör: John Batten
Förlag: Senate (1994)
Antal sidor: 552 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Joseph Jacobs var en man hängiven folksagan och en av artonhundratalets ledande experter. Han samlade in folksagor inom olika områden, vilket bidrog till deras bevarande. Denna utgåva av Celtic Fairy Tales är en sammanslagning av de två volymer med keltiska sagor som han gav ut under sin livstid. Sagorna har sitt ursprung i Irland, Skottland, Wales samt Cornwall, och blandar humor, romantik och skräck. Många gånger har Jacobs försökt vara helt trogen den muntliga tradition som de kommer ifrån, men andra gånger har han ändrat lite för att de ska vara mer tilltalande för engelska barn.

Just att berättelserna kommer från en muntlig tradition tycker jag märks väldigt tydligt genom hela min vandring mellan de olika sagorna i Celtic Fairy Tales. Ofta vänder sig berättaren till lyssnaren, åhöraren, särskilt i slutet av berättelsen för att hamra hem en poäng. Ibland undrar jag om sagorna inte skulle vara lättare att ta till sig om en fick dem berättade för sig. Åtminstone känns det som om det skulle vara underbart att samlas kring en öppen eld medan någon berättar om The Black Horse, till exempel.

Liksom med de flesta samlingar bjuder Celtic Fairy Tales på blandad kompott. Vissa berättelser är mycket spännande och sådana som jag skulle kunna läsa om och om igen. (Den ovan nämnda är en favorit.) Medan andra känns halvt obegripliga. Hur jag än läser känns det som om det någonstans görs ett logiskt hopp som gör att jag saknar information. Ett exempel är The Ridere of Riddles, där två bröder återförenas i slutskedet och den ena har av någon anledning tolv söner som kom från ingenstans. Andra gånger är det som om de har fogat samman två sagor som är ytterst löst förankrade till en. Men detta kan bero på Jacobs redigering: vissa sagor lär ha kortats ned. Kanske har något steg missats på vägen.

Celtic Fairy Tales är en underbar samling sagor, tro nu inte att jag inte gillade den. Det är fantastiskt att få ta del av keltiska berättelser och se vilket kulturellt utbyte som vi har haft i Europa. Vissa sagor har distinkta drag av Odyssén, till exempel. Andra känns som versioner av andra kända sagor, men tagna ett steg längre. En Askungeliknande saga slutar med att hon får sin prins, men systern knuffar henne i havet efter äktenskapet så att hon blir slukad av en val. I en keltisk version av Snövit frågar inte styvmodern en spegel om vem som vackrast i landet är, utan hon vänder sig till en magisk forell.

Celtic Fairy Tales är perfekt vinterläsning: bädda ned dig under ett par filtar, se snön falla utanför fönstret och begrav sedan näsan i svunna tider på Irland eller i Skottland. Jag lovar att du kommer att förtrollas.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Celtic Fairy Tales av Joseph Jacobs

  1. Boklysten skriver:

    Har också en bok med keltiska sagor och började faktiskt på den vid ett tillfälle men hann inte långt innan annat kom i vägen. Man känner ju igen rätt så många av sagorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.