Damen med hunden och andra noveller

Damen med hunden och andra noveller av Anton Tjechov

Författare: Anton Tjechov
Originaltitel: –
Översättare: Asta Wickman, Ellen Rydelius, Staffan Dahl och Hjalmar Dahl
Förlag: Modernista (2017)
Antal sidor: 473 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Anton Tjechov brukar hyllas som världens främste novellist. Hans behärskning av det korta formatet har influerat många moderna författare, såsom Virginia Woolf, Franz Kafka, Ernest Hemingway med flera andra. Damen med hunden och andra noveller innehåller 24 av hans mest hyllade noveller.

De noveller som inleder Damen med hunden och andra noveller är så korta, så abrupta, att det känna som om de inte är riktigt färdiga. Det språkliga hantverket är onekligen skickligt, men känslan de lämnar efter sig är snopen. Var det inte mer? Är jag för dum för att fatta?

Det är inte förrän novellen Levande kronologi dyker upp, som mitt intresse för Damen med hunden och andra noveller vaknar. Det är en underfundig sak där mycket förblir outtalat, men elegant genomskinligt. Genom en dialog står det snart klart hur det förhåller sig med familjeförhållandena i novellen.

Andra noveller som jag fastnar för är Om man ändå fick sova!; Paviljong 6; Lilla vännen och Damen med hunden. I den första får man möta en barnjungfru vars skyddsling inte låter henne sova, med förödande konsekvenser. Paviljong 6 väcker frågor kring vad som egentligen avgör vad som är sjukt och friskt när en läkare blir vän med en psykiatrisk patient, som tycks vara den enda vettiga människa att prata med i trakten. Ett fint kvinnoporträtt bjuder Lilla vännen på, där huvudpersonen inte tycks vara förmögen att ha någon personlighet som inte speglas i en man. Titelnovellen Damen med hunden är hans mest kända av en anledning och är en förtätad skildring av ett otrohetsförhållande.

Även om jag förmår att uppskatta många av novellerna i Damen med hunden och andra noveller, så får jag lov att bråka mig igenom boken och längtar inte efter att återvända till den. Mina förväntningar var högre.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Damen med hunden och andra noveller

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.