Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Författare: Delia Owens
Originaltitel: Where the Crawdads Sing
Översättare: Cecilia Berglund Barklem
Förlag: Forum (2021)
Antal sidor: 369 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Stadsborna har gett henne öknamnet ”Träskflickan” och betraktar henne med misstänksamhet och förakt. I många år har de spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken, blir Kya snart misstänkt och dömd på förhand för mordet. Men hon är långt ifrån den obildade enstöringen som alla har inbillat sig och snart kommer sanningen om hennes liv uppdagas.

När Där kräftorna sjunger kom på svenska 2020 så väckte den en hel del uppmärksamhet. Men den lockade mig aldrig riktigt då, inte ens när den vann Årets bok. Det var inte förrän det i år började skrivas om den blivande filmatiseringen, som mitt intresse vaknade till liv. Inledningsvis kändes det som om det inte var en bok för mig, men efter de första femtio sidorna är jag helt fast.

Där kräftorna sjunger är skriven på en vacker prosa med slående miljöbeskrivningar. Delia Owens lyckas förmedla det vackra, vilda och trollbindande med de våtmarker där huvudpersonen Kya växer upp och lever. I centrum för berättelsen finns människans samspel med naturen. Hur beroende vi egentligen vi är av den. Det är samspelet mellan Kya och naturen som förstärker stämningen från träsket.

Huvudpersonen i Där kräftorna sjunger är Kya, förstås. Hon är en levande, vältecknad karaktär även om jag ibland ställer mig frågande till allt hon lyckas åstadkomma, trots bristen på utbildningen. Hennes uppväxt är stundtals brutalt, stundtals ömsint, skildrad, som för att spegla den miljö som hon kommer ifrån.

Handlingen i Där kräftorna sjunger utspelar sig under flera tidsplan. Dels i Kyas barndom, där vi får se de fantastiskt fina relationer hon bygger med Tate, Jumpin’ och Mabel. Men också det mindre fina, som en destruktiv relation och det förakt stadsborna möter henne med. Dels i framtiden, där en person hittas död och Kya snabbt blir misstänkt för mordet.

Där kräftorna sjunger var en oväntat stark debut, som är värd alla applåder och den uppmärksamhet som den har väckt.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.