Delirium av Lauren Oliver

delirium

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Lauren Oliver
Serie: Delirium, #1
Förlag: HarperCollins (2012)
Antal sidor: 441 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Lena har nittiofem dagar kvar till dess att hon sitter säkert. Hon kan inte hjälpa att undra om ingreppet kommer att göra ont, men vill samtidigt bara få det överstökat. Det är svårt för henne att vara tålmodig och inte vara rädd när hon ännu är obotad, även fast deliriet inte har rört vid henne. Hon oroar sig. I det förflutna drev kärleken folk till vansinne. Det är det dödligaste av alla dödliga ting.

Kommentarer

Lauren Oliver målar i Delirium upp en skrämmande värld där inte nog med att kärlek klassas som en sjukdom och du genomgår en operation för att bli botad i artonårsåldern, utan en värld där vem du gifter dig med och hur många barn ni ska skaffa är under regeringens kontroll. Likaså huruvida du får utbilda dig vidare eller inte. Det är en otäck värld som suger in mig i den och som känns realistisk, kanske tack vare att alla kapitel inleds med citat ur viktiga texter från den här världen.

Än mer realistiskt blir det att Lena, som har vuxit upp i den här kulturen med dess normer och värderingar, faktiskt tror fullt och fast på det. Inte heller blir det en plötslig omvändning som får henne att ifrågasätta allting. Istället smyger sig tvivlen på och jag gillar att det tar tid för henne att vända sig emot allt det hon har känt till och trott på.

I Delirium är det heller inte bara konsekvenserna för romantisk kärlek som tas upp, utan också hur det påverkar vänskaps- och familjeband. Det blir problem för föräldrar att knyta an till sina barn och vänskap är knappast något att tala om. Jag gillar även att Oliver tar upp hur riskfylld den här proceduren är. Det är inte som om ett enda område i hjärnan eller en enda signalsubstans är ansvarig för att vi känner kärlek, utan det är betydligt mer komplext än så och det innebär att ingreppet i sig blir komplext med stora risker för hjärnskador. Jag gillar verkligen all tanke hon har lagt bakom att bygga upp den här världen.

Det som brister för mig i Delirium är samma sak som brast i Before I Fall, och det är romansen. Jag gillar Lena. Jag gillar Alex. Efteråt kan jag inte komma på att jag någonsin har köpt att de var kära i varandra. De är tråkiga ihop och jag kan inte se någon gnista mellan dem.

Oliver har ett väldigt fint och eget sätt att skriva, som jag tycker väldigt mycket om. Jag tycker också om hur hon har byggt upp de historier hon vill berätta. Hantverksmässigt är hon väldigt skicklig.

Delirium är en snyggt berättad historia om en värld som får kalla kårar att dansa längs min ryggrad.

Andra som har bloggat om Delirium

Bokraden; BoksmurfenBoktokigNilmas bokhylla; Pocketlover; romeoandjuliet; Schitzo-Cookie’s bokbloggVargnatts bokhylla

Andra böcker i serien

Delirium

Pandemonium (recension)

Requiem (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Delirium av Lauren Oliver

 1. Pingback: Månadsrapport: December 2013 » C.R.M. Nilsson

 2. Carro skriver:

  Tack för länken! Håller med dig i det du skriver 🙂
  Även om jag tydligen (efter att jag var tvungen att kolla mitt eget betyg på boken) var lite hårdare mot den.

 3. 23 minuter skriver:

  Håller med dig, tycker romansen mellan Alex och Lena är tråkig! Tycker Delirium i sig inte är så spännande utan föredrar bok 2, Pandemonium, då det händer mera i handlingen men även i Lenas karaktär 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har visserligen bara läst två av Olivers böcker, men det har gett mig lite känslan att hennes starka sida inte är att skriva romans direkt.

   Ska kanske försöka hämta ut paket så att jag får tag i Pandemonium 🙂

 4. Linda skriver:

  Den finns med på min att läsa listan:).

 5. Pingback: Pandemonium av Lauren Oliver » C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Requiem av Lauren Oliver » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.