Den nya människan av Boel Bermann

den nya människanBetyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Boel Bermann
Förlag: Kalla Kulor förlag (2013)
Antal sidor: 205 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Efter år av larmrapporter om att det föds allt mindre barn i världen, så slutar det abrupt födas barn år 2014. Ett par år senare börjar det födas barn på nytt, men de barn som föds är inte riktigt som de ska. De är stilla, de leker inte, de sitter bara och iakttar världen med ett stilla surrande. Rakels vänner får barn och hon tycker att det är väldigt obehagligt. En dag ser hon två av de nya barnen som attackerar ett annat barn och hon dödar ett av de nya barnen. Efter avtjänat straff i fängelset, återupptar hon sitt liv, men rykten om våldsamma angrepp från den nya människan florerar. Rakel hamnar själv mitt i en brutal incident.

Kommentarer

En av de titlar som kom under 2013 som fångade min uppmärksamhet var Boel Bermanns debutroman Den nya människan, en svensk dystopi som verkade precis lagom ruggig. Men jag hade köpstopp, så den fick snällt vänta. Tills bokrean 2014, då jag slog till. Kanske talar det om mina förväntningar att det var den första av de skönlitterära titlar som jag köpte under rean som jag började läsa.

Jag grips omgående av berättelsen. Det är ett enkelt, avskalat språk som ändå lyckas förmedla det fulla obehaget av att befinna sig i de här barnens närvaro. Berättelsen känns lite fragmentarisk, som om vi gör nedslag i nyckelögonblick av händelseutvecklingen och verkligen ser hur det blir värre med tiden.

Det finns ögonblick när kallsvetten bryter fram och en hand kramar kring hjärtat. Pulsen slår och rädslan stiger. Jag velar fram och tillbaka vid ett tillfälle om det verkligen är klokt nog att fortsätta att läsa Den nya människan för stunden eftersom jag blivit så skrämd, men samtidigt klarar jag inte av att lägga den ifrån mig. Trots att jag blir skapligt rädd, finns det ett sådant sug i mig över att få veta hur det ska sluta att jag inte vill lägga ifrån mig den.

Utöver berättelsen från Rakels synvinkel, finns där även nyhetsnotiser och forskningsrapporter som gör att världen verkligen känns realistisk. Det är ett grepp som jag verkligen älskar. Men om en ska vara sådan, så tycker jag, som befinner mig mitt uppe i den akademiska världen just nu, att forskningsrapporterna inte låter särskilt akademiska. Däremot gned jag händerna förtjust när jag läste ordet ”spegelneuroner”. Kul att se en del av det en studerar i text.

Den nya människan motsvarar mina högt ställda förväntningar: fantastisk världsuppbyggnad och riktigt otäck stundtals. Jag älskar det!

Andra som har bloggat om Den nya människan

Bokföring enligt Monika; BokradenBoktjuven; Jennies boklistaLottens bokblogg; Maddes bokbloggMsHisingen; Nilmas bokhyllaromeoandjuliet; Schitzo-Cookie’s bokbloggVargnatts bokhylla

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Den nya människan av Boel Bermann

 1. Monika skriver:

  Jag älskar verkligen att boken, trots de förhållandevis få sidorna, verkligen tar tag i mig. Och jag älskar språket, jag vill inte ha massa poesi och beskrivningar, avskalat och naket ska det vara 🙂

 2. Lottens Bokblogg skriver:

  Vad var det jag sa 😉 Eller hoppades i alla fall…

 3. Carro skriver:

  Oj, vad kul att du tokgillade den så mycket! 😀 Skönt när böcker lever upp till förväntningarna om inte annat.

 4. Pingback: Månadsrapport: Mars 2014 » C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Kaosutmaningen 2.0 » C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Den nya människan – Eli läser och skriver

 7. Pingback: Det som växer av Boel Bermann och Olle Söderström - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.