Den sovande och sländan av Neil Gaiman

den sovande och sländan

Författare: Neil Gaiman
Illustratör: Chris Riddell
Originaltitel: The Sleeper and the Spindle
Översättning: Kristoffer Leandoer
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
Antal sidor: 72 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Drottningen nås kvällen innan sitt bröllop av budet om en djup sömn som sprider sig som en pest i grannlandet, och som förvandlar invånarna till sömngångare. Drottningen, som en gång stått öga mot öga mot liknande ondska, som försatte henne sovande i en glaskista under ett helt år, beslutar sig att komma till undsättning. Med sina tre trogna följeslagare beger hon sig ut på en resa och ett äventyr som förändrar allt. Även en drottnings framtid och öde … (Baksidetexten)

I Den sovande och sländan förenar Neil Gaiman sagan om Snövit med sagan om Törnrosa och resultatet är förtrollande. Snövit är drottning i sitt rike, en kvinna som sätter på sig rustning och griper svärdet för att ta reda på vad den epidemiska sömn som sprider sig från grannlandet till hennes eget land beror på. På vägen möter hon sovande människor som står under någons kontroll, som styr dem likt en marionettmästare, och det är riktigt ruggigt bitvis.

När Gaiman leker med andra personers universum och skapelser brukar resultatet bli hjärtskärande vackert. Så även i fallet med Den sovande och sländan. Elementen från sagorna finns där, men han vänder och vrider på dem tills det blir något alldeles nytt. Tvisten som Den sovande och sländan innehåller fick mig att tappa hakan. Och falla pladask. Det är verkligen genialiskt.

På tal om att falla som en fura, så måste vi tala om Chris Riddells strama, eleganta illustrationer. Svartvita sånär som ett par förgyllningar här och var, gör de verkligen Den sovande och sländan till ett praktverk. Det är läskigt snyggt. Jag kan knappt se mig mätt.

Den sovande och sländan är en riktigt briljant fusion av två sagor, något som bara förstärks av de ursnygga illustrationerna.

betyg4

Andra som har bloggat om Den sovande och sländan

Bokfreak; BokomatenFiktiviteterOld Adult Reads Young Adult; Sagan om sagorna

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Den sovande och sländan av Neil Gaiman

  1. Freja skriver:

    Det här är inte den typ av böcker jag brukar lockas av, men du säljer verkligen in den bra. Kanske ska våga mig på att testa den!

  2. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2015 - C.R.M. Nilsson

  3. Helen skriver:

    Denna ligger och väntar på sin tur i min läshög, varje kväll klappar jag lite på den och längtan efter att läsa den är stor. Men har några rec-ex som måste gå före.

  4. Pingback: Bokbloggsjerka: Oväntat - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.