Dockskelettet av Holly Black

Dockskelettet av Holly Black

Författare: Holly Black
Illustratör: Eliza Wheeler
Originaltitel: Doll Bones
Översättare: Ingela Jernberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
Antal sidor: 256 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Zach, Poppy och Alice har varit bästisar så länge de kan minnas. Tillsammans har de skapat en fantasivärld, där de lever ut äventyr genom sina actionfigurer. Något som Zachs pappa ser snett på. En dag bestämmer han sig för att sonen är för gammal för leken och slänger alla hans figurer. Zach skäms så mycket över det inträffade att han slutar träffa Poppy och Alice. En natt överraskar de honom med ett besök. Med sig har Poppy den porslinsdocka de alla tyckt varit läskig och vävt sina lekar kring. Poppy påstår nu att den förföljer henne, att den påstår sig vara skapad av benen efter en mördad flicka. Om de tre vännerna inte ger henne ro, kommer hon hemsöka dem för evigt.

Holly Black är mest känd för mig med sina ungdomsromaner, men det var som barnboksförfattare hon slog igen med Spiderwick-serien. Dockskelettet är en rysare för mellanåldern, som egentligen inte är särskilt läskig för en vuxen läsare.

Snarare är Dockskelettet ett porträtt av den vänskap som uppstår mellan barn. Den där typen av vänskap som bara tycks uppstå vid en viss ålder. Som är så djup och innerlig att det känns som om den borde vara för evigt, men där den stundande puberteten lutar sig hotande över de tre huvudpersonerna. Ingen av dem är särskilt djupt tecknad, men de är charmiga på sitt vis. Och deras vänskap påminner om att man aldrig får vänner som de man fick när man var barn.

Dockskelettet är också en hyllning till fantasin och leken. Den för läsaren tillbaka till barndomens lekar, där gränsen mellan verklighet och fantasi suddas ut. Kanske är det därför det är så lätt för Zach och Alice att tvivla på det Poppy säger. Att det bara är en del av leken. Men snart börjar det ske alltmer mystiska saker, vilket får dem att inse att äventyret de har gett sig ut på är på riktigt. För det här är också en äventyrsroman av klassiska mått.

Dockskelettet är en spännande, om än inte särskilt otäck, rysare som för den vuxne läsaren med sig till barndomens magi.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.