Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh

Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh

Författare: Ottessa Moshfegh
Originaltitel: My Year of Rest & Relaxation
Översättare: Alva Dahl
Förlag: Modernista (2020)
Antal sidor: 221 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Hon har allt. Hon är blond, ung, snygg och smal. Som nyutexaminerad från Columbia, lever hon på ett stort arv i en lägenhet på Manhattan. New York år 2000 präglas av arbete och njutning, och sömn betraktas som en svaghet. Ändå skrivs sömntabletter ut som godis. Efter att ha fått sparken från sitt jobb efter att ha tagit timslånga tupplurar på arbetstid, bestämmer hon sig för att sova bort ett år av sitt liv. En kemisk dvala kan säkert vara susen. En sak är säker: hennes psykiatriker hjälper gärna till.

När Ett år av vila och avkoppling kom ut på svenska 2020 var det till allmänna hyllningar. Självklart väckte den intresse, men det finns så mycket att läsa. I år hamnade den åter på min radar och jag bestämde mig för att låna den på biblioteket. Men så hittade jag den i en secondhandbutik istället.

Jag vet inte vad jag hade förväntat mig av Ett år av vila och avkoppling. Inte var det här. Ärligt talat, det känns som om jag har snedtänt medan jag läser boken. Baksidestexten leder en till att tro att boken ska försöka säga något om vår speedade samtid. Det gör den inte. Istället är det en monoton skildring av en karaktär som glider igenom livet på ytan, inte knyter an till någon och beter sig som en skitstövel. Att säga att hon är osympatisk räcker inte till. Det finns inget i berättelsen som får en att knyta an till henne eller som väcker några känslor.

Kanske kan man säga att Ett år av vila och avkoppling är ett porträtt av en djup depression, ett trauma som inte har blivit bearbetat. Och kanske kan man säga att det är en känga åt psykiatrin och läkemedelsindustrin, som hellre skriver ut mediciner än går till botten med problematiken. Det är skrämmande att ingen, någonstans, reagerar på all den medicinering som skrivs ut till en enda person.

Jag måste erkänna att jag inte förstår grejen med Ett år av vila och avkoppling. Den är skruvad för att vara skruvad och så kallat ”djup” på ett ytligt vis. Egentligen säger den ingenting.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh

  1. vissa böcker är bra att kunna låna på biblioteket, second hand också bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.