Effektiv träning av Thorsten Tschirner

Effektiv träning av Thorsten Tschirner

Författare: Thorsten Tschirner
Originaltitel: Das 8-minuten-muskel-workout ohne geräte
Översättare: Caroline Sturman
Förlag: Tukan förlag (2020)
Antal sidor: 77 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Effektiv träning är en kort liten bok som lovar guld och gröna skogar. Genom att träna åtta minuter om dagen, utan redskap, ska du komma i form och bli piggare. Du ska bli smidigare, få en förbättrad metabolism och bättre minne. Här presenteras övningar som stärker flera muskelgrupper i taget och förbättrar koordinationen, smidigheten och uthålligheten.

Det första jag i allmänhet gör när jag läser facklitteratur: kollar upp författaren. Vad står det om Thorsten Tschirner? Inget på boken. En snabb googling ger lite resultat. Det finns en journalist som heter Thorstein Tschirner, som också har skrivit om träning. Så på vilket sätt är han kvalificerad att skriva om träning? Generellt vill jag veta om personen är någon som har satt sig in i saken på djupet eller lite snabbt slarvläst några studier för att kunna sälja in en mirakelkur till desperata människor.

Den andra saken jag brukar kolla är om det finns en referenslista. Särskilt när det som på baksidan av Effektiv träning står att det som ligger till grund för boken är vetenskapligt bevisat. Här finns ingen referenslista, men Thorsten Tschirner hänvisar till flera vetenskapliga studier. Dessvärre skriver han bara ut vilka universitet de är gjorda vid, men inget om författarna. Då blir det svårt att kolla upp vad de faktiskt säger. Men det är rätt tvivelaktigt att studierna är gjorda på just den träning som presenteras i den här boken.

Saken är den att Effektiv träning har sina poänger. Många gånger underskattar människor den effekt man kan få bara genom att använda sin kroppsvikt. Du kan uppnå fina resultat med bara det, särskilt om du varierar tempot. Den bästa träningen är dessutom den som blir av. Så om du får till åtta minuter om dagen, grattis. Du kommer garanterat få resultat av det. Dessutom är många av övningarna riktigt bra, även om jag ställer mig tveksam till den stora tyngden på armhävningar. Det kräver ganska mycket grundstyrka från början för att utföra på ett korrekt vis.

Problemet blir lite vad Effektiv träning antyder. Den antyder att om du följer den här modellen, så kommer du att se ut som fitnessmodellerna som illustrerar övningarna. Det kommer du inte. Den typen av kroppar som visas upp i boken uppstår inte genom att träna bara åtta minuter om dagen. Det krävs mycket mer träning, plus en rigorös kosthållning som skulle få de flesta människor att gråta för att den är så erbarmligt tråkig.

Effektiv träning kan vara en start för att komma in i en träningsrutin och kommer definitivt lägga en grund, men det är ingen mirakelkur. Du kommer inte förvandlas till en fitnessmodell på 8 minuter om dagen.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.