En engelsk skandal

Omslagsbild En engelsk skandal/A Very English Scandal

Originaltitel: A Very English Scandal
Regissör: Stephen Frears
Manus: Russel T. Davis och John Preston
Skådespelare: Hugh Grant, Ben Whishaw
Produktionsår: 2018
Antal avsnitt: 3
Längd: 180 minuter

En engelsk skandal är baserad på verkliga händelser. Det är sent 60-tal när homosexualitet precis har avkriminaliserats och Jeremy Thorpe, det liberala partiets ledare och yngsta partiledare i ett brittiskt parti på hundra år, har en hemlighet som han desperat försöker hålla dold. Så länge som Norman Scott, hans tidigare älskare, finns i livet är Thorpes framstående karriär i farozonen. Till sist kan Thorpe bara se en enda utväg: att tysta Scott för gott.

När trailers började rulla för En engelsk skandal ville jag genast se den, men det var nära att jag missade det. I sista minuten såg jag första avsnittet på SVT Play och plöjde sedan igenom denna oftast utmärkta miniserie. Fotot är snyggt och man har verkligen fått fram känslan av sextiotalet i scenografi och kostymer. Hugh Grant och Ben Whishaw är båda formidabla skådespelare som verkligen lyfter scenerna.

Mitt problem med En engelsk skandal är att det är en dramakomedi. Som drama är det alldeles utmärkt, vilket låter Hugh Grant och Ben Whishaw komma till sin rätta som skådespelare. Som komedi… nja. Onekligen är de verkliga händelserna farsartade, men humorn i denna filmatisering… känns fel. Norman Scott är fortfarande i livet och att porträttera ett försök att mörda någon som något humoristiskt känns tondövt. Samtidigt försöker ju den här filmatiseringen ge honom just upprättelse för det sätt som han behandlades under rättegång och i media.

En engelsk skandal är ett bländande snyggt kostymdrama med utmärkta skådespelarinsatsen, men jag skulle ha önskat att den hade hållit sig till dramagenren och inte försökt vara en komedi.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.