En sak i taget av Lilly Emme

En sak i taget av Lilly Emme

Författare: Lilly Emme
Förlag: Historiska Media (2021)
Antal sidor: 304 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

När Grace Appleton sade upp sig för att bli hemmafru och ägna sin tid åt barnen, var inte tanken att hon skulle tillbringa större delen av dagen åt att städa. Ett riktigt Sisyfosprojekt i ett hus som svämmar över av saker, som maken Andrew gladeligen släpar hem. Inget får kastas. Utan Grace enträgna plockande skulle huset se ut som en soptipp. Men det börjar bli henne övermäktigt och hon längtar efter en chans att fly undan sitt stökiga hus. Lösningen på problemet tycks vara att inte släpa hem några nya saker och varje dag slänga en sak. Tillsammans med barnen kasserar hon grej efter grej. För varje sak som försvinner, desto lättare får Grace att andas. Frågan är vad som kommer hända när Andrew kommer på henne och vad konsekvenserna blir…

Jag stiftade bekantskap med Lilly Emme för första gången tidigare i år genom Bokförlaget Gyllendufva, ett författarsamarbete med Sara H. Olsson. När jag såg En sak i taget i höstkatalogen hos Historiska media blev jag genast nyfiken. Prylbantning och hållbarhet är ju saker som just nu lockar mig lite särskilt. Historiska media var vänliga nog att skicka ett recensionsexemplar.

Med värme och humor tecknar Emme upp en bild av fyrabarnsmamman Grace, som drivits bortom gränsen för vad hon tål i En sak i taget. Sammanbrottet hotar, om så Andrew släpar hem en enda pryl till. Den frånvarande maken vars patologiska samlande orsakar Grace så mycket lidande blir aldrig riktigt lika levande som henne. Inte heller barnen, som lätt hamnar i stereotyper. Å andra sidan är det älskvärda stereotyper. De känns igen, men de är lätta att tycka och bry sig om.

En sak i taget är en rolig feelgood med ett stråk av allvar som är svår att lägga ifrån sig. Även om fokus ligger på relationer och kommunikation, så som brukligt är i genren, får även allvarligare frågor som klimathot och hållbarhet utrymme. Familjen Appletons hem som översvämmas av prylar må kanske kännas överdrivet för de flesta, men handen på hjärtat, visst köper vi alla mer saker än vad vi egentligen behöver? Den här på ytan lättsamma boken kan nog få den som är hågad att tänka till lite på konsumtion.

Jag slukade En sak i taget i nästan en sittning och börjar nu smått snegla på resten av författarens produktion…

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på En sak i taget av Lilly Emme

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: Nytillskott i september 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.