En smakebit på søndag: Att trotsa smärtan

En smakebit på søndag

Varje söndag ber Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten att vi delar med oss av ett stycke från den boken vi läser just nu.

Den bok jag läser mest just nu är Att trotsa smärtan av Frida Kahlo. Boken är inte skriven så mycket av denna mexikanska konstnär, som den är en samling brev utvalda av en Martha Zamora. Breven är skrivna till Fridas närmaste och är därför väldigt öppna och ärliga. Det känns snudd på voyeuristiskt att läsa breven.

Det stycke jag har valt är från sidan 54 och Frida befinner sig i emotionell kris. Det bör kanske förtydligas att Diego är hennes man.

Att trotsa smärtanNi känner till allt det som har hänt [Frida har upptäckt att Diego har ett förhållande med hennes syster Cristina] och jag tror att ni förstår min situation utan att jag går in på några detaljer. Aldrig har jag lidit så mycket och aldrig har jag trott att jag skulle kunna uthärda så mycket. Ni kan inte föreställa er i vilket skick jag befinner mig och det kommer ta år för mig att få ordning på den röra av saker som just nu fyller min skalle. Först trodde jag att det ännu fanns en utväg ur allt det som hände, men allteftersom tiden gick och jag förstod att det inte handlade om något betydelselöst och övergående, så insåg jag att jag höll på att lura mig själv. Det är en allvarlig historia och som ni mycket väl kan föreställa er kommer den att få konsekvenser.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

15 svar på En smakebit på søndag: Att trotsa smärtan

 1. Beathesbokhylle skriver:

  En sår smakebit. Ble nysgjerrig på denne og noterer meg tittelen. Tusen takk for smakebit og boktips! ha en fin søndag.

 2. Dez skriver:

  Mitt inntrykk, etter å ha sett filmen om Frida Kahlo, er at hun var en utrolig sterk personlighet. Tross en rekke utfordringer både emosjonelt og kroppslig, virket det som om hun hadde hodet rakt og stolt over vannet. Smakebiten du gir, kastet et ørlite nytt lys på dette inntrykket – kanskje var hun mer følsom og sårbar enn det jeg trodde?

  Ble nysgjerrig på boken – er veldig fascinert av Frida Kahlo, og lærer gjerne mer om henne. Takk for smakebiten : )

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Hon hade många mörka stunder när foten och ryggen krånglade. Diegos många otrohetsaffärer hjälpte spädde bara på de mörka stunderna och deras äktenskap repade sig aldrig riktigt efter att han hade haft affären med Cristina.

   Hon är en väldigt fascinerande person 🙂

 3. Anette skriver:

  Sterk smakebit, dette er nok en spennende og interessant bok 🙂

 4. Monika skriver:

  Jag har överlag lite svårt för böcker i brevform, men den här låter ju intressant.

 5. Melusine skriver:

  Frida Kahlo er en interessant kvinne som jeg gjerne skulle lest mer om, takk for tips! Nå fant jeg ikke denne på Bokelskere, men derimot flere andre bøker om henne. Blant annet ”Mitt grådige hjerte – fire kvinneportretter” som tar for seg Simone de Beauvoir, Karen Blixen, Billie Holiday og Frida Kahlo som jeg ble veldig nysgjerrig på 🙂

 6. Takk for smakebiten:) Så mange spennende og fine bøker idag på en smakebit på søndag, må jo notere ned denne også:) Ha en herlig søndag videre!

 7. astridterese skriver:

  Det var en sterk smakebit og en grusom situasjon å være i!

 8. Artemisia skriver:

  Så filmen Frida som jeg synes var veldig sterk.. Det virker det som denne boken er også. Ha en fin søndag.:)

 9. Lotten skriver:

  Trots att jag inte har någon direkt ”relation” till henne så låter det här som en mycket intressant bok!

 10. Julie skriver:

  Dette er nok en interessant bok. Takk for smakebiten. 🙂

 11. Åslaug skriver:

  Frida Kahlo er en interessant person, både som kunstner og som menneske. Hun virker sterk, men hun hadde nok mange tunge stunder også. Det var utrolige lidelser hun måtte gjennomgå fysisk, noe som preger kunsten hennes sterkt. Og ekteskapet var vel delvis turbulent, fra begges ektefellenes sider. Har lest bøker om henne, men vet ikke om denne er en av dem. Har også sett bildene hennes på utstilling, utrolig flotte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.