Tematrio: Ätbart

TematrioVeckans tematrio gör mig starkt medveten om att frukost brukar vara bra ting och att jag kanske borde äta frukost. Som ni märker av allt mitt prat om frukost så blev jag väldigt hungrig av veckans fråga, då Lyran uppmanade oss att:  Berätta om tre (gärna bra) böcker med något ätbart i titaln!

Svårt. Jag kom bara på två stycken på rak arm och sedan fick jag vände mig till Goodreads för att hitta den tredje.

Like Water for Hot Chocolate av Lara Esquivel handlar om Tita, som är den yngsta dottern i en mexikansk familj. Därmed är hon dömd till att aldrig bli gift, utan ska ägna sitt liv åt att ta hand om modern. Dessvärre råkar hon ju bli förälskad… Udda bok med matlagning i fokus som jag tyckte väldigt mycket om när jag läste den.

Vredens druvor av John Steinbeck läste jag för så länge sedan att jag bara har vaga intryck kvar av, men jag minns den som en oerhört stark bok. Boken handlar om en familj från Oklahoma som under den stora depressionen migrerar till Kalifornien för att hitta lyckan. Det blev en tuff resa, minst sagt.

Fruits Basket av Natsuki Takaya är en manga som handlar den unga flickan Tohru Honda, som nyligen blivit föräldralös. Hennes släktingar har inte råd att låta henne bo hos dem, så hon bor i ett tält i en skog. Av en slump råkar hon springa på markens ägare, familjen Sohma. De bjuder in henne att bo hos dem och det går bra tills hon kommer på deras hemlighet: när någon av motsatt kön kramar dem förvandlas de till djur ur den kinesiska zodiaken. Den tillhör den mangagenre, shoujo, som är att jämföra med chicklit, om än inte riktigt samma sak. Inte min vanliga typ av läskost, men jag tyckte bra om den när jag läste den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Tematrio: Ätbart

 1. Monika skriver:

  Vredens druvor vet jag att jag läste för väldigt många år sedan och jag kommer ihåg att jag tyckte om den. Precis som jag gjort med allt annat jag läst av Steinbeck. Kanske är det tid att återuppta den bekantskapen.

 2. Maria skriver:

  Också läst Vredens druvor. Den gjorde intryck. De andra böckerna har jag inte läst.

 3. Emma skriver:

  Även jag hade med Vredens druvor, den är bra.

 4. bloggbohemen skriver:

  Vredens druvor har jag också läst för många år sedan, men jag kommer inte ihåg något mer än att jag måste ha tyckt om den för jag läste flera av Steinbecks romaner under en period.

 5. [Anna] skriver:

  Jag har inte läst någon av dina tre och ingen finns bland mina olästa heller 🙂

 6. bokenhanna skriver:

  Har inte läst Vredens druvor. Däremot har jag läst Tortilla flat – hade passat bra in i dagens trio – och The winter of our discontent och gillade dem. Men det var ett tag sen nu… 🙂

 7. Elisabeth skriver:

  Like water for chocolate fick vi se på spanskan på gymnasiet 🙂 Annars har jag inte läst någon på din lista. Vredens druvor har jag hemma i bokhyllan.

 8. Lena skriver:

  Vredens druvor är den enda av dina so jag läst!

 9. Bokmoster skriver:

  Laura Esquivels bok läste jag som Kärlek het som chili, minns också att jag gillade den väldigt mycket!

 10. Anna skriver:

  Jag läser sällan ngt från Mexico – extra tack för ditt fina tips!

 11. Sara Pepparkaka skriver:

  Laura Esquivel ska jag läsa någon gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.