Flickan och skammen av Katarina Wennstam

Omslagsbild Flickan och skammen: En bok om samhällets syn på slampor

Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Albert Bonniers förlag (2016)
Antal sidor: 250 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Genom historien har kvinnor och flickor stämplats för sin sexualitet. Ibland har det inte ens med sexuella handlingar att göra. Bara det att en flicka vågar ta plats kan innebära att hon snabbt stämplas som hora eller slampa. Det finns inget effektivare sätt att oskadliggöra en kvinna på. Flickan och skammen är ett kritiskt reportage om ryktesspridning, sexualitet och skam.

Det var under mitt första år på universitetet som jag hittade Flickan och skulden på Myrorna och det var en av mina mest omvälvande läsupplevelser. Få böcker har gjort mig så skakad och arg som den. Flickan och skammen når inte riktigt fram till den upplevelsen, men det är fortfarande en viktig bok att läsa och diskutera.

Flickan och skammen är spretig. Den försöker täcka upp mycket mark: historiska tillbakablickar, utrikesperspektiv, personliga berättelser från kvinnor och flickor som har drabbats av ryktesspridning på grund av sin sexualitet. Kanske hade boken vunnit på ett snävare fokus. Ett fokus som hade gjort att den gav samma emotionella knytnävsslag som Flickan och skulden.

Det här är ett fall av att intet nytt under solen. Flickan och skammen talar till oss som redan är övertygad, som är ilskna och frustrerade över att det är år 2019 och vi måste fortfarande hantera den här jävla skiten. Som debattinlägg väcker det starka känslor, men jag tvivlar på att de som behöver läsa den här boken, som behöver få upp korpgluggarna, kommer att plocka upp den i bokhandeln. Synd, för Katarina Wennstam är som alltid kunnig, påläst och flyhänt med pennan. Hon har gjort sina efterforskningar och förvaltar materialet väl.

Flickan och skammen är kanske inte en lika stark upplevelse som den tidigare titel den anspelar på, men det är ändå en bok som behövs i dessa tider för att få oss att fundera och, framförallt, ifrågasätta.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Flickan och skammen av Katarina Wennstam

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.