Handbok i digitalfoto av Doug Harman

Handbok i digitalfoto av Doug Harman

Författare: Doug Harman
Illustratör: David Jones
Originaltitel: The Digital Photography Handbook
Översättare: Sofia Pettersson
Förlag: Tukan förlag (2011)
Antal sidor: 221 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Handbok i digitalfoto innehåller expertråd kring fotograferingskonsten (komposition, fältdjup och hur man fotograferar diverse motiv), redigerings- och bildmanipulationsprogram, hur man skriver ut sina bilder för bästa resultat, bygger upp en portfolio och allt om copyright. Doug Harman avser att utrusta dig med allt som krävs för att bli en bättre fotograf.

Efter att ha läst Fotografernas bästa bilder och hur de kom till, blev jag sugen på att börja fotografera igen. Därmed behövde jag fräscha upp mina tekniska kunskaper och plockade ned Handbok i digitalfoto från bokhyllan. Det tog mig oerhört lång tid att läsa den här boken, med mina mått mätt. Den påbörjade den 29 juni och blev inte utläst förrän den 16 juli.

Det största problemet är att den har några år på nacken. När det gäller teknik, så blir böcker snabbt inaktuella. Den här boken inleds med ett avsnitt om val av kamera, olika typer av minneskort, skrivare och diverse annat. Teknik som har hunnit bli betydligt mer avancerad sedan den här boken kom ut. Därmed hoppade jag till sist över det avsnittet i ren frustration.

De tekniska bitarna av Handbok i digitalfoto är däremot delvis fortfarande aktuella. De flesta kameror har snarlika inställningar, vilket gör att teorin bakom hur du bygger upp dina bilder fortfarande kan ge något. Likaså finns det bitar om redigering som fortfarande är användbart. Det är bara så fruktansvärt torrt och tråkigt skrivet att det nästan vaggar läsaren till sömns.

Något annat som förstör intrycket med Handbok i digitalfoto är många gånger illustratören David Jones bilder. De är helt enkelt inte särskilt bra, utan framstår som rent utav amatörmässiga. Därför blir det i närmast skrattretande när boken försöker beskriva något intryck eller känsla som helt enkelt inte finns i en dålig bild. Än mer förvånande blir det när man googlar författare Doug Harman. Han är en skicklig fotograf själv, så varför han inte har valt sina egna bilder för att illustrera sin egen bok är ett mysterium.

Handbok i digitalfoto är en ojämn bok som dessvärre inte gav vad den här läsaren sökte. Jag får söka vidare efter inspiration och kunskap.

Betyg 1 Gillade den inte!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.