Hantera döden av Jakob Ratz Endler

Hantera döden av Jakob Ratz Endler

Författare: Jakob Ratz Endler
Förlag: Bonnier Fakta (2021)
Antal sidor: 144 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

”Hur ofta talar du om döden? Tanken på att vi en dag kommer att upphöra att existera är sorglig, skrämmande och för många av oss svår att ta till sig. Att tänka och prata mer kring döden – och att lära sig mer om vad som faktiskt kommer att hända – gör oss bättre förberedda. Döden ger perspektiv och påminner om det viktiga i livet.” (Baksidestexten.)

Hantera döden var en av de många böcker som införskaffades på årets bokrea. Jag hade tänkt läsa den innan min morfar gick bort, för att kanske vara lite mer rustad med verktyg för att hantera hans bortgång. Han gick hastigt bort den 25 april utan att jag ens hade öppnat boken. Därmed blev det en av de böcker jag läste dagarna efter han hade somnat in.

Egentligen är inte Hantera döden en bok om sorgebearbetning, utan en bok om den moderna människans relation till döden. Eller snarare brist på relation till döden. Döden har i närmast helt avlägsnas från vår vardag, till att bli något som enbart sker på sjukhus och äldreboenden. Det är inget vi pratar om.

Men det är viktigt att prata om den. Hantera döden tar upp frågor som vikten att diskutera hur du faktiskt vill att din begravning går till, så att dina anhöriga klart och tydligt vet vad det är du önskar. Det handlar också om att ta ställning till om man vill ha livsuppehållande behandling eller donera sina organ. Frågor som är svåra och jobbiga att ta upp, som det är lätt att skjuta på framtiden. Men jag, och säkert författaren Jakob Ratz Endler, kan berätta skräckhistorier om hur det kan gå när ens önskan inte har blivit klarlagd och en människa hålls vid liv i en situation som känns ovärdig och inhuman.

Jakob Ratz Endler skildrar också i Hantera döden de olika uttryck som döden kan ta sig uttryck. Både från det personliga planet, men också i patientmöten. Ibland kan människor få en bra, värdig död. Ibland blir döden utdragen och ovärdig. Det är därför viktigt att prata om och klargöra sina önskningar.

Hantera döden är varmt, men sakligt, skriven om ett av de svåraste ämnena att prata om. Men efter att ha läst den här kommer du inse vikten av att göra det.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.